Slippers en korte broek naar je werk? Deze kledingvoorschriften hanteren bedrijven

© Ibadah Mimpi
REGIO - Een blik op de weerkaart belooft nogal wat voor maandag en dinsdag. De temperaturen lopen flink op. En dan komt die eeuwigdurende discussie weer bovendrijven: mag je slippers aan naar het werk? En hoe zit dat met de korte broek? Wij belden een aantal bedrijven en instanties en vonden er eentje waar je de komende dagen zeker goed zit. En je krijgt antwoord op de vraag: mogen medewerkers van Heineken nu een lekker koud pilsje tijdens hun noeste arbeid?
Wie bij verffabriek Sikkens in Sassenheim op kantoor werkt, heeft mazzel. Daar zijn ontblote armen en benen toegestaan. Collega's op de productieafdeling en in het laboratorium zijn minder fortuinlijk.
'Daar dienen beschermende werkkleding en de vereiste persoonlijke beschermingsmiddelen altijd op de juiste wijze gedragen te worden. Daar waar met gevaarlijke stoffen wordt gewerkt, mogen armen en benen niet onbedekt zijn', laat een woordvoerder weten.

Ambtenaren op slippers

Dat is pech, maar gelukkig zijn ze er wel soepel. Bij warm weer zijn er extra drinkpauzes en wordt gekeken of het werk misschien op een ander moment gedaan kan worden. 'Bij extreem warm weer kan in laboratoria besloten worden een tropenrooster in te stellen.'
Hoe zit het op de ministeries, waarmee Den Haag zo rijkelijk bedeeld is? 'Rijksbreed is er geen richtlijn voor kleding', mailt een woordvoerder van Binnenlandse Zaken desgevraagd. Oké, kunnen ambtenaren dus op kosten van de belastingbetaler op slippers en in een korte broek achter hun bureau zitten? Dat blijft onduidelijk.

Lange broeken in de brouwerij

'Daarvoor moet je individuele ministeries en instanties zelf benaderen', is het antwoord. Dat gaan we natuurlijk niet doen met die hitte, veel te inspannend. Maar hoe zit het dan bij Binnenlandse Zaken zelf? Daarop volgt geen antwoord meer.
Dan zijn ze bij Heineken een stuk spraakzamer, gelukkig. Hoe zit dat met de hitte op hun werkplek in Hazerswoude? 'In onze brouwerijen geldt er een strikt veiligheidsprotocol. Dat betekent veiligheid voorop, inclusief veiligheidskleding', meldt de pr-afdeling. 'Dus voor onze collega's geen korte broeken en teenslippers, maar lange broeken en veiligheidsschoenen.'

Hoe zit het nou met dat pilsje?

Een verrassing kan dat niet zijn, want 'dit is in alle seizoenen hetzelfde.' Wel benadrukt het bedrijf dat er natuurlijk rekening gehouden wordt met de hitte. 'We doen aan temperatuurregulering en natuurlijk kunnen mensen heel veel extra water drinken.' Dat klinkt als vloeken in de kerk, water drinken in een brouwerij.
De bierbrouwerij van Heineken in Zoeterwoude
De bierbrouwerij van Heineken in Zoeterwoude © John van der Tol
Maar een koud pilsje om een beetje af te koelen onder werktijd? Nee, dat zit er absoluut niet in. 'Veiligheid staat bij ons voorop. Net als op alle andere werkdagen in het jaar wordt er absoluut geen alcohol gedronken onder werktijd.'

Hier mag je wél op slippers

Dat is heerlijk helder. Dan hebben ze het bij sauna en beautycentrum Centre du Lac in Pijnacker een stuk beter voor elkaar qua secundaire arbeidsvoorwaarden. 'Op de beauty en massageafdeling lopen onze collega's inderdaad op slippers', vertelt medewerkster Lizzy vrolijk. Maar ook hier gelden strenge veiligheidsregels.
'In de keuken en in de bediening mag dat niet. Daar wordt met messen en zo gewerkt, daar zijn strenge regels voor.' En hoe zit het met het koudwaterbadje, mogen medewerkers daar even snel in als het zo warm wordt als komende week?

Streeploos bruin in je blote bassie

'Oh, dat zou best mogen hoor, als ik dat zou willen. Ik weet dat er collega's zijn die wel eens lekker koud afdouchen.' Ze heeft het erg naar haar zin. 'Ik werk hier al tien jaar, echt geweldig.' Maar echt druk is het de komende dagen waarschijnlijk niet in de sauna, met die hitte. Toch?
'Nou, vergis je niet. Hier hebben we een zwembad, een enorme tuin en geen parkeerproblemen. Je zit hier beter dan op het strand.' Er zit wel een addertje onder het gras: je mag er op geen enkele dag badkleding aan. 'Maar je kunt dus wel egaal bruinen.'

Ieww… vieze voeten-alarm

Nog wel even het enthousiasme temperen: maandag is het damesdag, dus heren zijn dan niet welkom. Het is maar dat je het weet. Mocht je maandag niet vrij zijn en besluiten slippers aan te trekken naar je werk, bespaar ons dan wel je kalknagels. Want op vieze voeten zit niemand te wachten.
Pedicure Elle Koot uit Monster
Pedicure Elle Koot uit Monster © Privécollectie
Maar bij pedicure Ella Koot uit Monster kun je voorlopig even niet terecht, haar praktijk zit vol. Gelukkig heeft ze desgevraagd nog wel wat tips voor ons. 'Neem een voetenbadje met zeezout, knip je nagels netjes kort, vijl ze eventueel dun wanneer je last hebt van schimmeltjes en behandel ze dan met een anti-schimmelproduct.

Lekker lakken

Ook heeft ze nog de tip om het eelt te verwijderen met een voetvijl, je voeten in te smeren met een goede voetcrème ('dit doet wonderen') en als finishing touch 'een lakje voor een echte zomerse look.' Aan de slag, dus.
LEES OOK: