Verkoeling zoeken op het strand? 'Vertrek vroeg van huis'

Drukte op de parkeerplaats bij het Scheveningse strand, archiefbeeld
Drukte op de parkeerplaats bij het Scheveningse strand, archiefbeeld © ANP
REGIO - Wie maandag of dinsdag verkoeling wil zoeken op het strand en daar met de auto naartoe wil, kan maar beter vroeg van huis vertrekken. Door de tropische temperaturen verwacht de ANWB dat veel mensen naar de kust gaan, wat kan leiden tot veel en lange files op de wegen richting de badplaatsen.
'In de auto, in de hitte in lange files staan is geen pretje', waarschuwt de ANWB. 'Alle hulpdiensten zijn de komende dagen extra alert om gestrande reizigers hulp te bieden, maar ook zij moeten deze extreme hitte ondergaan.'
De verkeersdienst geeft reizigers verder als advies om voldoende drinkwater en eten in de auto te hebben en kinderen en huisdieren uit de zon te houden, bijvoorbeeld door het achterzijraam van de auto af te dekken. Daarnaast geldt het advies om een paraplu mee te nemen ter bescherming tegen de brandende zon in het geval van pech.

Hoge temperaturen

Maandag worden temperaturen verwacht van rond de 30 graden, in het zuiden zelfs 30 tot 35 graden. Dinsdag stijgt het kwik naar verwachting naar temperaturen tussen de 33 en 37 graden.
Vanwege de hitte stelt Rijkswaterstaat vanaf maandag 10.00 uur een hitteprotocol in. Dat betekent dat mensen die met pech langs de weg staan, daar zo snel mogelijk worden weggehaald. Ook treedt vanaf maandag het Nationaal Hitteplan in werking. Op beide dagen is wegens de hoge temperaturen code geel van kracht, mogelijk wordt dat later nog gewijzigd naar oranje.
LEES OOK: