Hitte in de regio: Dode gevonden op strandbedje Scheveningen

De hulpdiensten op het strand van Scheveningen
De hulpdiensten op het strand van Scheveningen © Regio 15
REGIO - Met temperaturen boven de 30 graden is het deze dagen veel zweten, puffen en de verkoeling opzoeken. In dit liveblog lees je al het nieuws omtrent de warme dagen.
Heb jij mooie weerfoto's of foto's van hoe jij deze warme dagen probeert door te komen? Stuur deze dan naar weer@omroepwest.nl en wie weet zie jij je foto terug op onze app en website.

Meer hittenieuws in nieuw liveblog

Nederland maakt zich op voor een uitzonderlijk warme dag. Vanaf 11.00 uur geldt code oranje voor zeer hoge temperaturen en er wordt gewaarschuwd voor smog. Lees hier het laatste nieuws.

Genieten van de zon

Tropisch warm is het maandag, met temperaturen boven de dertig graden. En dus is het druk bij de Zegerplas in Alphen aan den Rijn en op het strand van Noordwijk.
Hitte in de regio: zo genieten mensen van de zon

Dode op strandbedje Scheveningen

Op het Scheveningse strand is maandagmiddag iemand dood aangetroffen op een strandbedje. Volgens een politiewoordvoerder zijn er geen aanwijzingen dat de persoon door een misdrijf om het leven is gekomen. Het is mogelijk dat degene is overleden door het warme weer.
Doordat niets erop wijst dat de persoon is omgekomen door een misdrijf, zal de politie de zaak niet verder onderzoeken. Wel wordt de overledene nog onderzocht in het ziekenhuis door een schouwarts. Hoe oud de persoon was, is onduidelijk.

'Smogalarm in heel Nederland'

Het RIVM heeft voor dinsdag een smogalarm voor heel Nederland afgegeven vanwege de zeer slechte luchtkwaliteit die dan verwacht wordt. Het instituut houdt er rekening mee dat iedereen last kan krijgen van de luchtverontreiniging. Mensen met luchtwegklachten krijgen het advies om binnen te blijven en zware inspanning te vermijden. 'Dit advies geldt voornamelijk in de namiddag en vroege avond, omdat de lucht dan het meest verontreinigd is', aldus het RIVM.

'Neem voorzorgsmaatregelen bij bezoek strand'

De gemeente Den Haag roept strandgangers op om dinsdag voorzorgsmaatregelen te treffen bij hun bezoek aan de kust. Zo adviseert de gemeente om per fiets of het ov naar het strand te komen vanwege de verwachte verkeersdrukte. 'Door de files die dan ontstaan, is het mogelijk dat er voor langere tijd in de auto moet worden gewacht. Dit kan door de hoge temperatuur tot gevaarlijke situaties leiden', aldus de gemeente. Het advies aan automobilisten is om voldoende water mee te nemen en reisadviezen over de bereikbaarheid van de kust in de gaten te houden.
Op de Scheveningse boulevard zijn speciale teams aanwezig om snel te kunnen ingrijpen bij ongewenst gedrag. 'Zij zijn er om vroegtijdig in te grijpen zodra zich een exces voordoet en gastheerschap en ondernemers te ondersteunen daar waar nodig. Boulevardstewards spreken specifiek jongeren aan op ongewenst gedrag', schrijft de gemeente. Ook werkt de gemeente met druktescenario's. Dat betekent: hoe drukker het wordt, hoe meer maatregelen er zijn. Denk daarbij aan het inzetten van verkeersregelaars, extra politie en handhavers, of aan het afsluiten van sommige straten.

Volle parkeerplaatsen in Noordwijk

Strandgangers hadden maandag grote moeite om de auto te kunnen parkeren in Noordwijk. De meeste parkeerplaatsen waren overvol.
Noordwijk overvol door tropische zomerdag

Dierenbescherming: laat nooit hond in snikhete auto

Het is een jaarlijks terugkerende boodschap: 'Laat je hond nooit in de auto achter, ook niet voor een paar minuutjes.' Ook dit jaar waarschuwen de Dierenbescherming en de politie weer voor snel oplopende temperaturen in auto's, die de dieren fataal kunnen worden.
Hoe snel wordt het te warm in een auto? Check hier een overzicht van de Dierenbescherming.

Andere werktijden afvalinzameling, PostNL past bezorgtijden aan

Veel afvalinzamelaars in de regio hanteren dinsdag vanwege de verwachte hitte aangepaste werktijden, melden de Koninklijke Vereniging voor Afval- en Reinigingsmanagement en de Vereniging Afvalbedrijven. Zij adviseren mensen bij wie het afval morgen wordt opgehaald hun vuilnis vanavond al aan de straat te zetten. Ook veel milieustraten hebben aangepaste openingstijden aangekondigd.
PostNL past de bezorgtijden van postbezorgers aan. Vanwege de door het KNMI afgekondigde code oranje mogen bezorgers, als ze dat willen, ook tot negen uur 's avonds bezorgen. Normaal gesproken eindigt de werkdag voor postbezorgers om zes uur.
Vanwege de verwachte hoge temperaturen gaan de komende dagen meer coronateststraten en - dicht. Sommige gebouwen blijven helemaal dicht, andere plekken zijn beperkt open, melden de GGD'en.

Toeristenmarkt Katwijk en weekmarkt Rijnsburg afgelast

De Katwijkse toeristenmarkt en de weekmarkt in Rijnsburg zijn beide afgelast. Dat meldt de gemeente Katwijk, waar Rijnsburg onder valt. De toeristenmarkt zou alleen in de ochtend plaatsvinden, maar maandagavond werd duidelijk dat de markt helemaal niet meer doorgaat. Ook de themamarkt (Oldtimers) op het Andreasplein gaat vanwege de afgelasting niet door.
'De gezondheid en veiligheid van onze bezoekers en kooplieden staan natuurlijk voorop. Het is helaas niet verantwoord de markten met deze extreme weersomstandigheden door te laten gaan. Daarom hebben we moeten besluiten de markten vanaf af te gelasten', aldus wethouder Jacco Knape.
Voor dinsdag wordt extreem warm weer verwacht, met in de regio temperaturen die in de middag kunnen oplopen tot 38 graden.

Kinderen delen ijsjes uit in Rijswijk

De kinderen van Kids4Society, het project waarbij het Rijswijkse jeugdcentrum Don Bosco kinderen laat kennismaken met vrijwilligerswerk, hebben zich ingezet voor het hitteplan. Met een koelbox gevuld met honderd ijsjes gingen zij maandag de straat op om ouderen en werkende mensen te verrassen en verkoeling te brengen.
Van de huisarts tot aan de bakker en van de postbode tot de vuilnisman: iedereen reageerde blij verrast. Na een goed uur uitdelen mochten de kinderen uiteraard zelf ook even afkoelen met een ijsje.
De Kids4Society in actie
De Kids4Society in actie © multicultureel jeugdcentrum Don Bosco

'Zet je huisdier niet onder waterslang om af te koelen'

Tijdens deze warme dagen is het belangrijk dat we niet alleen onszelf goed in de gaten houden, maar ook onze huisdieren. De beesten hebben het namelijk ook erg warm en gaan daar lastiger mee om dan wij, legt Willeke van den Heuvel van Wildopvang Delft uit. 'Honden bijvoorbeeld hebben geen zweetklieren, dus die raken hun warmte moeilijk kwijt. Een hond gaat dan vooral heel erg zitten hijgen.'
In het ergste geval kan je huisdier in een hitteshock komen en gaan braken. 'Wat we dan geneigd zijn om te doen, is om de waterslang erop te zetten en ze af te koelen, maar dat kan de shock alleen maar vergroten', aldus Willeke. 'Het beste wat je kan doen is een vochtige handdoek of laken op de grond leggen en daar het dier op laten liggen. Daar koelt hij van af, maar zet nooit zomaar koud water op je dier.'
Verder vertelt Willeke dat het onverstandig is om lange wandelingen te maken met je hond. 'Put ze niet te veel uit, ga lekker 's ochtends vroeg of 's avonds laat wandelen. Het asfalt kan namelijk 60 graden worden, wat zorgt voor vreselijke brandwonden aan de poten van je hond', aldus Willeke. 'Let ook op je knaagdieren. Zet hun hok in de schaduw en leg bijvoorbeeld een coolpack in het hok. En voor mensen met een tuin of balkon: zet elke dag lage bakjes vers water in je tuin voor de dieren.'

Code oranje vanwege hitte

Het KNMI roept voor dinsdag code oranje in onze regio uit vanwege de hitte. Dat betekent dat de ongewoon hoge temperaturen schade, letsel of veel overlast kunnen veroorzaken. Zowel in het midden van het land als in het oosten en zuiden is code oranje van kracht.
Volgens Omroep West-weerman Huub Mizee wordt het dinsdag 'extreem warm'. 'We komen waarschijnlijk uit op 38 graden. Het is dus de vraag of het oude record in Zuid-Holland, die staat op 36,4 graden op 26 juli in 2019, wordt verbroken', aldus Mizee. 'Het wordt in ieder geval ongelofelijk, puffend warm, maar gelukkig is de temperatuur van het zeewater zo'n 19 à 20 graden, dus dat is heerlijk.'

Vlaggen op strand

Veel mensen zoeken deze dagen logischerwijs verkoeling bij de zee, maar dat kan ook voor gevaarlijke situaties zorgen. Afgelopen zaterdag werd de gele waarschuwingsvlag gehesen op de Haagse stranden en werden er tien mensen uit het water gered. Zondag werd zelfs de rode vlag op het Zuiderstrand gehesen nadat de reddingsbrigade vijf mensen uit het water redde.
Het is dus verstandig de vlag op het strand in de gaten te houden. Hier vind je de betekenis van de verschillende vlaggen:

BSO: 'Uitgebreid warmteprotocol, maar vooral veel plezier'

De scholen zijn dicht vanwege de zomervakantie maar kinderdagverblijven en Buitenschoolse Opvang (BSO) gaan gewoon door. Natuurlijk nemen zij maatregelen om de kinderen zo goed mogelijk te beschermen tegen de verzengende hitte, maar er is vooral ruimte voor vertier. Zo neemt de Haagse opvang 2Samen de kinderen deze week mee op kamp.
'Dat lag al in de planning', vertelt communicatieadviseur Freek van Bemmelen van 2Samen. 'We hebben een uitbreid warmteprotocol, nemen de nodige maatregelen én zorgen ervoor dat de kinderen vooral lekker genieten. In onze locaties hebben we goede ventilatie, dus wat dat betreft geen zorgen. Bij 2Samen doen we veel zomerse activiteiten. Zo zijn we al lekker gaan surfen met de BSO, met goed insmeren uiteraard, en zijn we deze week met ruim honderd kinderen op zomerkamp.'
De kinderopvang doet sowieso veel activiteiten in de natuur. 'In het bos is er natuurlijke schaduw en is het heerlijk', aldus Van Bemmelen. 'Uiteraard houden we rekening met het programma. Hele actieve spellen doen we niet en we blijven in de schaduw, zorgen dat kinderen ingesmeerd zijn, zorgen voor extra water, extra verkoeling met kinderbadjes, parasolletjes, enzovoorts. En op kamp is de 'hittepolitie' actief met waterspuiten die zorgen voor verkoeling. We maken er voor iedereen een extra leuke zomer van.'
Surfen als verkoeling tijdens de warme zomerdagen
Surfen als verkoeling tijdens de warme zomerdagen © 2Samen

Vermiste kinderen op strand met polsbandje sneller terug bij ouders

Jaarlijks raken er tientallen kinderen tijdelijk zoek langs de kust van Den Haag en met een aantal drukke stranddagen in het vizier is het weer oppassen geblazen. Met polsbandjes hoopt de gemeente deze 'vermissingen' dit seizoen te voorkomen. De bandjes worden uitgedeeld bij tram- en bushaltes langs de kust en zijn gratis verkrijgbaar bij alle strandtenten. 'En ze kunnen ons heel veel ellende besparen', zegt stadsdeeldirecteur Scheveningen Mendy van Veen tegen mediapartner Den Haag FM.
Met deze polsbandjes hoopt Van Veen dat de inschakeling daarvan in meer gevallen voorkomen kan worden. 'Als je een verloren kind tegenkomt, kan je gewoon het nummer van de ouders op het bandje bellen.'
Ook verwijst Van Veen naar de befaamde Dick Bruna-palen, de ontmoetingspunten met afbeeldingen die makkelijk te onthouden moeten zijn voor kinderen. 'Die staan er niet voor niks. Als ouders tegen hun kind zeggen: "Let op, we zitten bij Nijntje", dan heeft hij of zij een herkenningspunt om op terug te vallen.'

Brandweer Woubrugge biedt verkoeling

Om de bewoners van Woubrugge wat verkoeling te bieden, gaan de kranen van de tankautospuit van de brandweer dinsdagavond open. Dinsdag is de vaste oefenavond van de brandweer uit Woubrugge.
'Daarom halen wij dinsdag de brandweerslangen uit de tankautospuit en brengen iedereen in het dorp wat verkoeling', schrijft de brandweer op Facebook. 'Vanaf 19.45 uur zetten wij de kranen wijd open op de Comriekade ter hoogte van de hervormde kerk.'

Hitte zet streep door kortebaandraverij Stompwijk

Het hoogtepunt van de Stompwijkse Paardendagen gaat maandag niet door. Vanwege de tropische hitte is een streep gezet door de kortebaandraverij. 'Het is aan de ene kant goed, maar het is ook een enorme teleurstelling', zegt Conny Oliehoek van de organisatie van de Stompwijkse Paardendagen.
Maandag worden temperaturen verwacht van rond de 30 graden. En dat is voor de paarden veel te hoog, meldt de overkoepelende organisatie SNDR (Stichting Nederlandse Draf- en Rensport). Oliehoek begrijpt het helemaal, maar baalt er wel flink van. 'Het hitteplan is in werking, dus ik snap het. Maar voor ons als organisatie is het niet prettig, want na twee coronajaren mocht het eindelijk weer.'
Kortebaandraverij, beeld ter illustratie
Kortebaandraverij, beeld ter illustratie © ANP

'Het wordt ongelofelijk, puffend warm'

Dat er warme dagen aan zitten te komen kan niemand zijn ontgaan, maar toch is het altijd fijn om het precieze weerbericht nog even door te nemen met onze weerman Huub Mizee. Volgens Huub komen er een paar bijzondere dagen aan.
'Zondag was het al zomers warm met temperaturen boven de 25 graden, maar maandag komt het kwik al boven de 30 uit en praten we van tropische waarden', legt hij uit in het radioprogramma West Wordt Wakker. 'Maandag zal het zo'n 33 graden worden door de warme lucht die helemaal uit het noordwesten van Afrika komt. Langs de kust staat er nog wel wat wind van zee, dus misschien blijft het daar net onder de 30 graden.'
'Dinsdag wordt het echt extreem warm', waarschuwt Huub. 'We komen waarschijnlijk uit op 38 graden. Het is dus de vraag of het oude record in Zuid-Holland, die staat op 36,4 graden op 26 juli in 2019, wordt verbroken. Het wordt in ieder geval ongelofelijk, puffend warm, maar gelukkig is de temperatuur van het zeewater zo'n 19 à 20 graden, dus dat is heerlijk.'