Tropenrooster in de kas om zinderende hitte te ontlopen: 'Als je nóg eerder begint zie je niks'

Ted van Luijk in zijn auberginekwekerij
Ted van Luijk in zijn auberginekwekerij © Omroep West
WATERINGEN - Met temperaturen van ruim 38 graden is dinsdag een loopje naar de supermarkt al een hele uitdaging. Het zweet staat snel op je rug en als je uit de gekoelde supermarkt naar buiten stapt, krijg je een hitteklap in je gezicht. Maar wie écht reden tot klagen hebben zijn de mensen die tussen de bloemen, groenten en planten in de kas werken. Bij auberginekwekerij Van Luijk in Wateringen begint het personeel daarom al om 5.00 uur. Eerder starten gaat niet, want dan is het te donker in de kas.
Met de tropische hitte waar Nederland onder gebukt gaat is het geen pretje om in de kas te werken. Zeker als er geen beschermde krijtlaag op het glas zit, smelt je onder de brandende zon bijna weg. Daarom laat tuinder Ted van Luijk zijn tien medewerkers al om 5.00 uur beginnen. Dan is het nog goed uit te houden in de kas en gebeuren er geen persoonlijke ongelukken.
Normaal gesproken wordt het personeel om 6.00 uur verwacht, nu kunnen zij al een uur eerder aan de slag. 'Als het werk in de kas klaar is, kunnen we aubergines gaan inpakken in de koele schuur', zegt de Westlandse tuindersbaas. 'Rond lunchtijd moet iedereen uit de kas zijn.' Nóg eerder uit bed om aan de slag te gaan heeft volgens hem geen zin. 'Als je eerder begint zie je niks, dan is het te donker buiten.'
Vroeg aan het werk om de ergste hitte voor te zijn
Vroeg aan het werk om de ergste hitte voor te zijn © Omroep West
Het personeel van Ted van Luijk gaat deze dagen alleen de kas in om aubergines te oogsten. Pas als de temperatuur het toelaat is er ruimte voor ander gewaswerk, zoals het verwijderen van dood blad.
Overigens nemen de planten ook warmte op. 'Het gewas assimileert de hitte', legt de tuinder uit. Bovendien hoeft het personeel niet helemaal in de nok van het warenhuis te zijn. 'Daar is het pas echt heet.'