Hitteblog: smog bereikt hoogtepunt, luchtkwaliteit is onvoldoende tot slecht

Verkoeling zoeken in de schaduw van de pier op Scheveningen
Verkoeling zoeken in de schaduw van de pier op Scheveningen © ANP
REGIO - Zweten, puffen en vooral zoveel mogelijk de verkoeling opzoeken. Dat is hoe de regio deze dinsdag door probeerde te komen. De temperaturen liepen op tot wel 38 graden en daarom heeft het KNMI code oranje afgegeven. In dit liveblog hielden we je op de hoogte over deze snikhete dag.

Het belangrijkste nieuws in dit liveblog:

  • Alle parkeerplaatsen op Scheveningen zijn bezet
  • Topdrukte bij openluchtzwembad Wateringen
  • Overal is het kwik tot 30 graden en meer opgelopen
  • Tips aan strandgangers: kom op de fiets en neem water mee
  • PostNL past bezorgtijden aan, milieustraten eerder dicht
  • luchtkwaliteit is onvoldoende tot slecht

Smog bereikt hoogtepunt, luchtkwaliteit is onvoldoende tot slecht

De smog heeft dinsdag zijn piek bereikt. Bij bijna alle meetpunten van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in het land zijn dinsdag aan het einde van de middag hoge concentraties ozon gemeten, waardoor de luchtkwaliteit onvoldoende tot slecht genoemd werd.
De zomersmog ontstaat door hoge temperaturen, vervuilende stoffen en weinig wind. Als vervuilende stoffen, die bijvoorbeeld uitgestoten worden door industriële bedrijven, op dagen met veel zon zich ophopen kan er smog ontstaan. De afvalstoffen in de lucht worden door zonlicht omgezet in ozon. Dit gebeurt vooral in het voorjaar en in de zomer wanneer er weinig wind staat. De smog kan onder meer leiden tot hoesten en kortademigheid en irritatie aan ogen, neus en keel.

Waar was het het warmst?

Met temperaturen van 37 graden was het voor veel mensen geen pretje vandaag. Zeker niet voor de inwoners van een grote stad als Den Haag, met veel plekken met steen en weinig begroeiing. Deze plekken staan ook wel bekend als hitte-eilanden. Bij het Hillebrant Jacobsplein in de Rivierenbuurt hebben de buurtbewoners het initiatief genomen om hier wat aan te doen. Een mooie dag dus om te kijken of dat ook effect heeft en of er elders in de stad minder warme plekken zijn te vinden.
Temperaturen lopen in heel Den Haag hoog op

Centrumring in Naaldwijk later open om hitte

Het gaat nog een paar dagen langer duren voordat de Secretaris Verhoeffweg in het centrum van Naaldwijk opent. De bedoeling was om de weg deze dinsdag open te stellen, maar dat wordt pas zaterdag. Volgens de gemeente Westland maakt de hitte het niet mogelijk om de laatste asfalteringswerkzaamheden uit te voeren.
In de Secretaris Verhoeffweg is een nieuwe rotonde aangelegd. Winkelcentrum De Tuinen is wel bereikbaar via de 's-Gravenzandseweg en de Willem van Hooffstraat.
Werkzaamheden aan de Secretaris Verhoeffweg
Werkzaamheden aan de Secretaris Verhoeffweg © WOS

Geen plek meer bij zwembad De Vliet

Niet alleen op het strand wordt verkoeling gezocht, ook bij de openluchtzwembaden in de regio is het druk. Bij openluchtzwembad De Vliet in Leiden is geen parkeerplek meer te vinden, weet mediapartner Sleutelstad. Voor zwembad De Waterman in Wateringen stond rond lunchtijd een lange rij wachtenden. Omdat het zo druk was, liet het zwembad alleen mensen binnen die online gereserveerd hadden. Abonnementhouders kregen wel voorrang.
In de rij voor openluchtzwembad De Waterman in Wateringen
In de rij voor openluchtzwembad De Waterman in Wateringen © Regio 15

Parkeergarages Scheveningen vol

Wie met de auto onderweg is naar Scheveningen heeft pech. Alle parkeergarages en vakken zijn bezet, laat de gemeente Den Haag op Twitter weten. Aan het begin van de middag waren er nog honderden plekken beschikbaar, maar toen gaf een woordvoerder al aan dat het snel drukker werd. Wel is het mogelijk om te reserveren bij Park + Beach, waarbij mensen in een parkeergarage hun auto kunnen parkeren. Daarna kun je met de tram van vervoerder HTM verder reizen naar het strand van Scheveningen. De gemeente noemt de situatie op Scheveningen 'druk maar beheersbaar'.
Bakken in de brandende zon voor de pier van Scheveningen
Bakken in de brandende zon voor de pier van Scheveningen © ANP

Hondenstrandje afgesloten om mogelijk medisch afval

Hondenbezitters moeten het strandje bij de Kagerzoom in Warmond voorlopig links laten liggen. In het zand zijn glas, aardewerk en mogelijk medisch afval gevonden. Een kleine kraan zal vanaf volgende week grond afgraven en meenemen voor onderzoek. Tot die tijd blijft het hondenzwemstrand dicht. 'Ga niet het water in', roept de gemeente Teylingen op.

Drone laat drukte op het strand zien

Op deze tropische dinsdag wordt massaal verkoeling gezocht aan het strand. Ook op Scheveningen was het al vroeg druk met badgasten. Een drone heeft de mensenmassa in een van de drukste badplaatsen van Nederland in beeld gebracht.
Drone laat drukte op het strand zien

Waaiers en water uitgedeeld op Rotterdam The Hague Airport

Rotterdam The Hague Airport probeert met waterflesjes, waaiers en tenten te voorkomen dat wachtenden bevangen raken door de hitte. Het vliegveld roept reizigers op om ook zelf water mee te nemen en niet te vroeg te komen. Er is extra personeel ingezet om de situatie buiten in de gaten te houden en passagiers van informatie te voorzien. De start- en landingsbanen worden met water gekoeld.

Agenten getrakteerd op ijs

Op de Zwolsestraat in Den Haag zijn dinsdagochtend twee auto’s op elkaar gebotst. Niemand raakte gewond. Opgetrommelde agenten werden door een jongetje getrakteerd op een lekker ijsje.
Een verkoelend ijsje voor agenten op Scheveningen
Een verkoelend ijsje voor agenten op Scheveningen © Duindorp Online

Tropische hitte in Poeldijk

In een aantal delen van het land is het alweer tropisch warm. Een meetstation in Poeldijk in de gemeente Westland liet rond 10.00 uur 30 graden afdrukken. Ook in Arnhem, Woensdrecht, Maastricht en Wijk aan Zee zijn al tropische waarden gemeten.

Waarschuwing: ga niet met je luchtbedje de zee in

Op de stranden van Den Haag is dinsdag de oranje windzak gehesen. Dat betekent: ga niet met drijfmiddelen de zee op. Doordat de wind vanaf het land komt kun je makkelijk de zee ingeblazen worden.
Om 8.00 uur zijn de eerste badgasten op Scheveningen gesignaleerd
Om 8.00 uur zijn de eerste badgasten op Scheveningen gesignaleerd © ANP

Gouda deelt ijsjes uit

Gouda bestaat 750 jaar en deelt daarom verkoelende ijsjes uit aan iedereen in de binnenstad. Er zou een reuzentaart worden aangesneden, maar dat is verplaatst naar het slotfeest in september. Overigens worden bij dat 750 jarig bestaan vraagtekens gezet, want het perkamenten bewijs dat graaf Floris V Gouda juist op deze datum stadsrechten verleende, is er niet meer.

'Neem voorzorgsmaatregelen bij bezoek strand'

De gemeente Den Haag roept strandgangers op om dinsdag voorzorgsmaatregelen te treffen bij hun bezoek aan de kust. Zo adviseert de gemeente om per fiets of het ov naar het strand te komen vanwege de verwachte verkeersdrukte.
'Door de files die dan ontstaan, is het mogelijk dat er voor langere tijd in de auto moet worden gewacht. Dit kan door de hoge temperatuur tot gevaarlijke situaties leiden', aldus de gemeente. Het advies aan automobilisten is om voldoende water mee te nemen en reisadviezen over de bereikbaarheid van de kust in de gaten te houden.
Verkeersregelaars Chelsey (l) en haar moeder Wendy
Verkeersregelaars Chelsey (l) en haar moeder Wendy © ANP

Al om 5.00 uur aan het werk in de kas

Op verschillende plekken in Nederland zal het kwik richting de 40 graden kruipen. Een zware dag voor iedereen die moet werken op een plek waar geen airco is. Bijvoorbeeld in de kassen van Westland, waar het bloedheet wordt met dit weer. Bij auberginekwekerij Ted van Luijk in Wateringen zijn ze daarom extra vroeg begonnen.
Ted van Luijk in zijn auberginekwekerij
Ted van Luijk in zijn auberginekwekerij © Omroep West

Andere werktijden afvalinzameling, PostNL past bezorgtijden aan

Veel afvalinzamelaars in de regio hanteren dinsdag vanwege de verwachte hitte aangepaste werktijden, melden de Koninklijke Vereniging voor Afval- en Reinigingsmanagement en de Vereniging Afvalbedrijven. Ook veel milieustraten hebben aangepaste openingstijden aangekondigd.
PostNL past de bezorgtijden van postbezorgers aan. Vanwege de door het KNMI afgekondigde code oranje mogen bezorgers, als ze dat willen, ook tot 21.00 uur bezorgen. Normaal gesproken eindigt de werkdag voor postbezorgers om 18.00 uur.
Vanwege de verwachte hoge temperaturen gaan de komende dagen meer coronateststraten en - dicht. Sommige gebouwen blijven helemaal dicht, andere plekken zijn beperkt open, melden de GGD'en.

Vanaf 11.00 uur code oranje

Het KNMI heeft voor onze regio vanaf 11.00 uur code oranje afgegeven vanwege de hoge temperaturen. Naast onze regio geldt de code ook in het zuiden, oosten en midden van het land. Volgens onze weerman Huub Mizee kan het wel 38 graden worden. 'Het is dus de vraag of het oude record in Zuid-Holland, die staat op 36,4 graden op 26 juli in 2019, wordt verbroken.'
Met code oranje zegt het KNMI: wees voorbereid. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) waarschuwt dat voornamelijk in de namiddag en vroege avond de luchtkwaliteit zeer slecht zal zijn vanwege smog.
Richting het strand van Scheveningen staan lange files
Richting het strand van Scheveningen staan lange files © District 8
Op het strand van Scheveningen is het druk maar beheersbaar
Op het strand van Scheveningen is het druk maar beheersbaar © Regio 15