'Aapjesman' Peter valt uit op eerste dag Vierdaagse

Peter haalt met het verkopen van de  aapjes geld op voor het Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam
Peter haalt met het verkopen van de aapjes geld op voor het Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam © Omroep West
ZOETERMEER - Het is eigenlijk onverantwoord, maar toch wil de zieke Peter van Luijpen de Vierdaagse van Nijmegen lopen. De 72-jarige wandelaar uit Zoetermeer gaat woensdag vol goede moed van start om geld in te zamelen voor onderzoek voor het Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam. Met zijn knuffelaapjes. Het mag niet baten, want Peter wordt uiteindelijk opgepikt door de bezemwagen en al na een dag moet hij de Vierdaagse verlaten.
Peter is een bijzondere verschijning. Om zijn hoofd draagt hij een zakdoek en aan zijn groene shirt bungelen aapjes. De knuffels hangen er niet zomaar, ze zijn voor de verkoop om op die manier geld in te zamelen.
Zelf kampt Peter met chronische pijn. Daar heeft hij al sinds zijn dertigste last van. 'Het begint bij mijn bovenrug en het straalt uit naar mijn benen. Wanneer ik begin te lopen voelen mijn voeten verdoofd aan. Ik mankeer van alles, alleen mijn linkeroorlel is nog goed', grapt hij.
De Nijmeegse Vierdaagse is dit jaar een dag korter. Vanwege de hitte werd de eerste wandeldag geschrapt. Woensdagochtend is het wandelfestijn officieel begonnen. Er wordt dit jaar dus drie dagen gewandeld.
Peter loopt Vierdaagse voor Sophia Kinderziekenhuis
Peters vrouw Diny is meegekomen naar Nijmegen om haar man te ondersteunen, al vindt ze het eigenlijk geen goed plan dat hij meeloopt. 'Ik vind het onverantwoord. De artsen zeggen precies hetzelfde, maar Peter is vastberaden om te gaan lopen en dat krijg ik niet uit zijn hoofd gepraat. Hij is enorm eigenwijs.'
Peter heeft er alle vertrouwen in dat het goedkomt. 'Ik hoop dat ik een goede start heb, dan gaat de rest ook wel goed', verwacht hij. 'Als je er eenmaal een dag op hebt zitten, wil je verder. Ieder dorp waar je doorheen komt is gewoon een feest. Mijn haren gaan recht overeind staan als je al die mensen binnen ziet lopen, ook met de groep van Zoetermeer. Dat is zo'n heerlijk gevoel als je kunt lopen.'
Woensdagochtend begon Peter in Nijmegen aan de dertig kilometer:
'Aapjesman' Peter strandt tijdens eerste dag Vierdaagse