Dreigend zoetwatertekort: 'Wees zo zuinig mogelijk met het zoete water'

Het Hoogheemraadschap Delfland roept op alleen de tuin te sproeien als dat echt nodig is
Het Hoogheemraadschap Delfland roept op alleen de tuin te sproeien als dat echt nodig is © ANP
DELFT - In Delfland dreigt een tekort aan zoetwater, daarom is code geel van kracht, meldt het Hoogheemraadschap van Delfland. Ondanks maatregelen en een maximale aanvoer van extra zoetwater loopt de verzilting in het gebied snel op. Vanaf donderdag kan de recreatievaart daarom nog maar beperkt gebruikmaken van de sluizen. Ook roept het schap de inwoners van Delfland op zo zuinig mogelijk te zijn met het zoete water.
Delfland krijgt extra zoetwater uit de Lek en het Amsterdam-Rijnkanaal via de Klimaatbestendige Wateraanvoer (KWA), die maandag in werking is gesteld. Het schap haalt ook maximaal water uit het Brielse Meer. Toch komt er steeds meer zout water vanuit zee het gebied binnen.
Dat komt omdat de waterstand in de rivieren laag is en verder gaat dalen, waardoor het zoute zeewater niet teruggedrongen wordt. Het is bovendien droog en er wordt de komende twee weken geen neerslag van betekenis verwacht, aldus het schap.

Beperkt gebruik sluizen

Delfland moet watergangen vaak doorspoelen om de verzilting tegen te gaan. Schepen door sluizen laten varen kost veel water en het zoetwatertekort in Delfland is bij de sluizen nu al hoog.
Daarom moet de pleziervaart vanaf donderdag rekening houden met beperkt gebruik van de sluizen bij de Parksluizen in Rotterdam, de Buitensluis in Schiedam en de Vlaardinger Driesluizen bij Vlaardingen. Mogelijk volgen nog meer beperkingen bij de sluizen, waarschuwt het schap.

Zuinig zijn met zoet water

Het hoogheemraadschap vraagt inwoners van Delfland om zo zuinig mogelijk te zijn met het zoete water. Zo wordt er gevraagd om bijvoorbeeld alleen de tuin te sproeien als dat noodzakelijk is en dat alleen in de avonduren te doen.
Het werkgebied van Delfland strekt zich uit van Den Haag naar Delft en dan via de rand van Rotterdam naar Vlaardingen en Hoek van Holland.