Nieuwbouwkolos wordt tóch blauw: 'Mensen vroegen zich af of het een mortuarium was'

'Huis van Delft' is al sinds 2019 in aanbouw
'Huis van Delft' is al sinds 2019 in aanbouw © Omroep West
DELFT - Het moest dé eyecatcher worden pal naast het centraal station, maar hoe meer zwarte tegels er tegen de gevel van 'Het Huis van Delft' geplakt werden, hoe grauwer het werd. Dus gaat het roer na veel wikken en wegen om: 'Het zwart gaat eraf, er komen blauwe tegels', zegt Gerrit Jan van Zoelen, die de bouw leidt. 'Mensen vroegen zich af of het een mortuarium werd'.
De bouw van het markante gebouw. Toen nog met twee architecten aan het hoofd: rijksbouwmeester Frits van Dongen en architect Patrick Koschung. Dat met het idee van zakenman Chris Oomen om een cadeau terug te geven aan de stad. Het moet een plek worden waar verschillende partijen samen komen in de vorm van onder meer de Gemeente Delft, het IHE Waterinstituut in Delft, de TU Delft en er moet ook nog een sterrenrestaurant in komen.
Een ambitieus project dus. Toch ontstonden er wat vragen over de bouw van het gebouw. Lang leken de tegels niet blauw te worden, maar zwart. Dat leverde scheve gezichten van buurtbewoners op. Ook viel de bouw een aantal keer stil vanwege bouwmaterialen die door de coronacrisis lang op zich lieten wachten. 'Er lagen prachtige tekeningen, maar we konden niet de glazen platen gebruiken die we in eerste instantie wilden hebben', vertelt Van Zoelen.
© Omroep West
De aannemer die voor het project was gevonden in 2019 leek eerst enthousiast, maar oordeelde later dat het veel te duur zou worden. Die zocht vervolgens de samenwerking met Dura Vermeer. 'Dat heeft tot verschillende kleine bezuinigingen geleid, waar we lang niet altijd blij mee waren.' Zo startte de bouw, met zwarte tegels op de voorgrond van het gebouw.
Toch kiest de heer Oomen ervoor om te gaan voor blauwe tegels. 'We hebben nu een aantal testtegels hangen, met het idee dat we dichter bij de oorspronkelijke tekening komen', wijst eerstgenoemde aan. Op de oude, zwarte tegels zitten inmiddels vlekken. De kwaliteit was niet goed genoeg. 'Dat was te lelijk, mensen begonnen zich af te vragen of dit een mortuarium zou worden, vandaar ook de keuze.'
Behalve een flinke klus, is de ommezwaai een dure grap, beaamt Van Zoelen. Wat de blauwe tegels precies moeten kosten wil hij niet kwijt, maar het bedrag is 'aanzienlijk'. Initiatiefnemer Chris Oomen betaalt die kosten zelf.
Ook kwamen verschillende vertragingen om de hoek kijken: zo bleek de coronacrisis veel problemen op te leveren wat betreft de aankoop van aluminium en glas, iets dat bij dit project essentieel is. 'Dat is onze grootste vertragingspost geweest. Doordat we het glas lang niet beschikbaar kregen, konden we een tijd niet door met het afbouwen van het pand', legt van Zoelen uit. Vervolgens ging een elektricien failliet en ging ook een aannemer bankroet in de coronacrisis. 'Het heeft allemaal niet meegezeten', aldus Van Zoelen.
Terwijl de appartementen inmiddels worden opgeleverd, laten de nieuwe tegels nog even op zich wachten. 'Vanaf september kunnen we alles gaan leggen. Herinner wel: het is voor de sier, de mensen kunnen er dus al gaan wonen. Maar we doen dit allemaal voor een mooi eindresultaat', sluit Gerrit Jan van Zoelen af.
'Huis van Delft' heeft nu voornamelijk nog grauwe tegels
'Huis van Delft' heeft nu voornamelijk nog grauwe tegels © Omroep West