Dijkbewaking ingesteld vanwege aanhoudende droogte

Een ontdekte dijkscheur in 2018, tijdens de vorige droogteperiode
Een ontdekte dijkscheur in 2018, tijdens de vorige droogteperiode © Omroep West
REGIO - Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard stelt dijkbewaking in vanwege de aanhoudende droogte. De grond droogt steeds verder uit en daardoor kan schade ontstaan aan kades. De dijkbewakers gaan volgende week donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag de kades controleren op scheuren, verzakkingen en andere schades.
Alleen neerslag kan eventuele schade aan de dijken voorkomen, zegt het hoogheemraadschap. Maar er wordt onvoldoende regen voorspeld de komende dagen. 'Doordat dijkwachten en inspecteurs de kades controleren als het langere tijd droog is, worden schades op tijd gezien. Als er een schade is gezien, bijvoorbeeld een scheur, een verzakking of graafwerk van dieren, kunnen dijkwachten of medewerkers van het hoogheemraadschap die extra in de gaten houden. Als het nodig is, worden schades meteen gerepareerd. Op die manier blijft het veilig.'
Hoogheemraadschap van Rijnland en Hoogheemraadschap van Delfland, de twee andere hoogheemraadschappen in onze regio, zien vooralsnog geen aanleiding om dijkbewaking in te stellen.
Dijkwachten inspecteren een dijk
Dijkwachten inspecteren een dijk © Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard
Sinds afgelopen maandag maken de hoogheemraadschappen van Schieland en de Krimpenerwaard, Delfland en Rijnland al gebruik van een alternatieve route voor zoet water. Er dreigt een tekort aan zoet water. Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard zet, waar mogelijk, het water hoger. Een voorbeeld is de rivier de Rotte tussen Moerkapelle en Rotterdam. 'Hierdoor slaan we zoet water op, maar het helpt ook om verdroging van kades te verminderen', aldus het hoogheemraadschap.
LEES OOK: