Gierende reclamezuil gaat uit na klachten bewoners

Reclamezuil in Gouda
Reclamezuil in Gouda © Omroep West
GOUDA - Fluitende reclamezuilen die omwonenden in de binnenstad van Gouda nachtenlang wakker hielden, worden vanaf augustus 's nachts uitgeschakeld. Dat heeft exploitant Clear Channel laten weten na vragen van Omroep West. De digitale reclameborden zorgden vooral tijdens warme dagen en nachten voor overlast. 'Ik slaap met de ramen dicht ondanks de hitte', zegt Selma Damsma die zo'n zuil voor de deur heeft staan.
(Update 11 augustus 2022) De digitale reclamezuilen in de Goudse binnenstad gaan voortaan tussen 23.00 en 07.00 uur op zwart, meldt de gemeente Gouda op Twitter. De eigenaar, reclamebedrijf Clear Channel gaat op zoek naar een blijvende oplossing om het voortdurende gezoem van de ventilator te verminderen.
De klachten zijn niet nieuw, ze klinken sinds de plaatsing vorig jaar. Op de zuilen zijn steeds wisselende reclames te zien, maar anders dan bij hun voorgangers, zijn deze apparaten verlicht. En vanaf een graad of 20 wordt het ventilatiesysteem steeds luider, melden omwonenden. In totaal staan er tien, voornamelijk in winkelstraten als de Kleiweg, Lange Tiendeweg, Nieuwe Markt en in de Kazernestraat waar kantoren zijn omgebouwd tot appartementen.
Hoe lang Clear Channel de nachtelijke stand-by regeling wil handhaven, is nog niet bekend. 'We houden de schermen de komende tijd nauwlettend in de gaten, zeker op extreem warme dagen, en zullen ingrijpen als dat nodig is.'

'Te laat en te kort'

'Mensen mogen me een zeur vinden, maar ik blijf erbij: vanuit lichtvervuiling, geluidshinder, klimaat en duurzaamheid is vijf uurtjes tussen 0.00 uur en 5.00 uur te laat en te kort', reageert Selma Damsma, die er nog aan toevoegt: 'Ik zou ik ook niet op het terras willen zitten van koffietent 1983 (aan de buitenkant van de Nieuwe Marktpassage, red.), want die hebben zo'n zuil tussen de stoelen staan.'
Omwonenden moeten nog even geduld hebben: de zuilen gaan vanaf 1 augustus tijdelijk uit tussen 0.00 en 5.00 uur 's nachts. De gemeente Gouda doet ook onderzoek naar overlast van de zogeheten mupi's.
Terras aan de Nieuwe Markt met mupi
Terras aan de Nieuwe Markt met mupi © Omroep West
De gemeente beloofde eerder onderzoek te laten doen door de Omgevingsdienst Midden Holland (ODMH), ondanks dat 'objecten in de openbare ruimte, zoals deze reclamezuilen, niet onder milieu wet- en regelgeving vallen'. Hoewel het dus niet hoeft, laat de gemeente toch onderzoek doen 'om te weten wat het geluidsniveau is dat als overlast wordt ervaren. Dit zal de gemeente vervolgens bespreken met de exploitant'.
Dat de ODMH het onderzoek uitvoert, stelt de bewoners die overlast ervaren, niet gerust. Dat is dezelfde dienst die destijds vergunning heeft verleend voor de apparaten. 'Dat is toch als een slager die zijn eigen vlees keurt?', stelt Damsma. De dienst heeft onlangs weer een vergunning uitgegeven voor een zuil in de Agnietenstraat, ter hoogte van nummer 9 (aldus een bekendmaking waar nu nog beroep tegen kan worden aangetekend). Een anonieme bewoonster die hem voor de deur krijgt, vreest meer overlast. 'Ik hoor de zuil die verderop staat nu al, als ik mijn raam open heb.'
Een ODMH-medewerker wil niet bevestigen waar er wordt onderzocht en of dat dinsdag 19 juli is gebeurd - op de heetste dag - zoals Damsma schrijft op Twitter. 'Wij werken in opdracht van de gemeente, die krijgen van ons de resultaten.' De gemeente belooft de uitkomsten te bespreken met de exploitant.
Reclame-uitingen zoals deze zijn een belangrijke bron van inkomsten voor de gemeente. 'Alleen al aan de concessie van Clear Channel Nederland wordt circa 4,3 miljoen euro aan inkomsten gegenereerd', staat in een raadsmemo uit december 2021. Voor deze exploitant is gekozen 'op basis van de prijs-kwaliteitverhouding'. Een gemeentewoordvoerder wijst erop dat in de deal ook bushokjes (abri's) met reclame zitten en vijf extra AED's. 'Hierbij voorzien abri's zichzelf van (groene) stroom via zonnepanelen en dragen een sedumdak.' Dat het Amber Alert ook op de zuilen te zien is, noemt de gemeente ook als voordeel.

Nieuw college legt accent op duurzaamheid

Het nieuwe college dat duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan, heeft nog niet gereageerd. Een ander speerpunt van het stadsbestuur is de binnenstad - en dan vooral het wonen boven winkels - aantrekkelijk te maken. Dat geldt vooral voor straten waar de reclamezuilen zijn neergezet.