Drillrappers staken slachtoffer (14) in longen en lever: 'Hij leeft nog met dank aan omstanders'

Zoektocht in de omgeving van de Thijssestraat na de steekpartij van 6 mei
Zoektocht in de omgeving van de Thijssestraat na de steekpartij van 6 mei © Regio15
DEN HAAG - Drie jongeren moeten van de kinderrechter de cel in voor een drillrapruzie die uitliep op een steekpartij in de Haagse Thijssestraat vorig jaar mei. Een vierde dader kreeg jeugd-tbs opgelegd. Het 14-jarige slachtoffer overleefde de steekpartij maar net. Hij werd zo diep met een mes in zijn lichaam gestoken dat zijn lever en longen werden geraakt. 'Ze omsingelden het slachtoffer en vielen hem aan. Hij leeft nog met dank aan omstanders.'
De steekpartij was op 6 mei vorig jaar rond 19.00 uur in het Haagse Laakkwartier. Twee groepen van zeven jongens hadden elkaar via social media uitgedaagd. 'Op Snapchat werd stoer gedaan om elkaar op te zoeken met messen', zei de officier van justitie tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak. De groepen spraken af om elkaar te ontmoeten in Den Haag, beiden gewapend met messen en machetes.
De rechter benadrukte in zijn uitspraak dat het messenbezit onder jongeren zorgwekkend is. 'Op camerabeelden is te zien hoe het slachtoffer werd achtervolgd door de zeven uitdagers. Buiten zicht van de beveiligingscamera's werd de jongen omsingeld en aangevallen. Toen een getuige op de groep inreed met zijn auto om het slachtoffer te ontzetten, renden de jongens weg. Ze verstopten de messen later onder een auto en in een plantenbak.'

Poging doodslag

Volgens de rechtbank is er sprake van poging doodslag, omdat de verdachten vooraf naar messen zochten op internet. 'Daarnaast zijn op een telefoon video's en foto's gevonden waarop ze met messen en machetes te zien zijn, zowel op de dag van de steekpartij als de dag ervoor.' Een aantal verdachten zijn herkend op camerabeelden.
Wie er gestoken heeft valt volgens de rechter niet te zeggen, maar ze hadden allemaal een gelijke rol. De jongens zijn veroordeeld voor medeplegen, omdat er sprake was van een nauwe en bewuste samenwerking. 'Ze spraken af wapens mee te nemen, dreven het slachtoffer in een richting en renden na afloop in dezelfde richting weg,' legde de rechter uit.

Een verdachte vrijgesproken

Van de zes jongens die moesten voorkomen voor de steekpartij, is er een vrijgesproken. Van die verdachte is niet zeker of hij daadwerkelijk aanwezig was op de Thijssestraat. Een 17-jarige verdachte uit Den Haag moet later voorkomen. De celstraffen die de kinderrechter oplegde aan drie jongens lopen op tot ruim een jaar, waarvan een deel voorwaardelijk. Verder krijgen ze een gebiedsverbod en een contactverbod met het slachtoffer en de medeverdachten.
De verdachten in deze zaak zouden lid zijn van drillrapgroep SK6, een naam die refereert aan het Haagse Schipperskwartier. Familie en vrienden van het 14-jarige slachtoffer uit de Thijssestraat zouden deel uitmaken van het Delftse ZQ. Daat staat voor zero-quinze; oftewel 015, het netnummer van Delft. Drillrap is een uit Amerika overgewaaide hiphopstroming waarin onder meer geweld wordt verheerlijkt.
Het merendeel van de verdachten zou de jeugdbende waar ze bij hoorden de rug hebben toegekeerd. 'Allen hebben zij profijt van de aan hen toegewezen jongeren coach. Zij staan dicht bij de belevingswereld van de verdachten en lijken hen goed te kunnen helpen op het rechte pad te blijven. Deze verdachten worden verplicht zich te laten blijven begeleiden door deze coaches,' zei de rechter.

Wraakactie leidt tot dode

De zevende jongen die betrokken was bij de steekpartij op 6 mei, de 17-jarige Myron, werd iets meer dan een uur later doodgestoken op de Rijswijkseweg. Het OM denkt dat vrienden van de 14-jarige jongen uit waren op wraak. De verdachten van die steekpartij staan in oktober voor de rechter.
De inhoudelijke behandeling van de zaak was achter gesloten deuren, omdat de verdachten allemaal minderjarig waren op het moment van het steekincident. De uitspraak was wel openbaar. Slechts een verdachte was aanwezig, hij hoorde de uitspraak onbewogen aan en moest na afloop terug de cel in.