Nieuws

Babyboom bij zwaluwen in speciale broedwand: 'Ik ben helemaal gelukkig'

VOORHOUT - In de kunstmatige wand voor oeverzwaluwen in Voorhout, zijn dit jaar 170 nieuwe jonge oeverzwaluwen geboren. Vogelaar Mariska de Graaff, die de wand vrijwillig onderhoudt, vermoedt dat er een tweede leg is in de wand met ronde gaatjes in de nieuwbouwwijk Molenzicht. 'Ik voel me helemaal blij en gelukkig en mijn vogelvrienden met mij.'
'Wereldwijd gaat het fucking slecht met de vogels. Ook de oeverzwaluw heeft zwaar woningnood.' Door de oeverzwaluwwanden blijft de populatie nog een klein beetje op peil. 'Alle beetjes helpen. Dus elk jong wat eruit komt, is meegenomen. Het is eigenlijk dweilen met de kraan open. Het klinkt lullig. Maar het is wel zo. Maar we doen ons stinkende best,' zegt De Graaff wat verdrietig. De laatste vijftig jaar is de oeverzwaluwstand meer dan gehalveerd, volgens haar.
'Oeverzwaluwen hebben een steile berg zand nodig om in te broeden. Die hebben we niet meer zoveel, En waar we ze wel hebben vreten de vossen de jonge zwaluwtjes eruit. Alle rivieroevers worden afgetimmerd en kunstmatig versterkt, dus er is geen plaats meer voor de jongen' zeg De Graaff die van jongs af aan al vogelaar is.
Babyboom bij zwaluwen in speciale broedwand
De oeverzwaluwwand is een muur in het water met gaten erin, die vlak voor elk seizoen door een groep vrijwilligers wordt schoongemaakt en aangestampt met klei, zand en grond. In het voorjaar krabben de oeverzwaluwen het zand eruit met een soort haakjes aan hun pootjes, speciaal om zand mee weg te scheppen. Daarna kruipen ze erin en maken een nest.
De wand bij het Molenpark wordt nu drie broedseizoenen volop gebruikt door de vogels. Om de broedende vogels rust te geven, staan er aan de landzijde schuttingen om de boel af te sluiten. 'Want voorheen gingen mensen met mooi weer voor de broedende oeverzwaluwen zitten barbecuen', zegt De Graaff. Ook op de Klinkerbergerplas in Oegstgeest hebben ze een wand voor deze soort zwaluwen.
De oeverzwaluw is een vogel die voorkomt bij zoet water, omdat hij zich voedt met insecten, zoals muggen. De zwaluw legt ongeveer vier eieren en is er egelmatig nog een tweede legsel. Na de zomerperiode vertrekken de oeverzwaluwen richting Afrika om te overwinteren.