Woede om dichte scholen Den Haag: oplossing nog ver weg

© ANP
DEN HAAG - De tijd begint te dringen voor kinderen en hun ouders in Den Haag: krijgen ze na de zomervakantie wel vijf dagen les? De gemeente zei vorige week signalen te hebben gekregen dat er op meerdere scholen een vierdaagse lesweek dreigt, vanwege het lerarentekort. De gemeente noemt dat 'zorgwekkend', maar wijst vooral naar de schoolbesturen. Met nog geen maand te gaan tot het nieuwe schooljaar lijkt er ondertussen nog maar weinig te zijn gebeurd. Een zeer ruime meerderheid van de partijen in de Haagse gemeenteraad vindt het niet kunnen en komt met vragen aan het college.
Omroep West bracht het verhaal vorige week naar buiten, naar aanleiding van een hartenkreet van de directeur van de P.H. Schreuderschool, in de Schilderswijk. Op haar school, voor speciaal basisonderwijs, komen ze leraren te kort en daarom wordt er na de vakantie een dag per week minder lesgegeven. Ze plaatste op LinkedIn een noodoproep, om toch nog personeel te vinden.
Het is waarschijnlijk niet de enige directeur die met haar handen in het haar zit. De gemeente kan niet zeggen om hoeveel scholen het gaat en zegt geregeld overleg te voeren met de scholen. Op de vraag wanneer dat overleg plaatsvindt, komt een opmerkelijk antwoord. 'Een week voor het einde van de schoolvakantie is het eerstvolgende overleg', klinkt het vanaf het Spui.

'Besturen moeten zelf hun roosters rond krijgen'

De gemeentewoordvoerder verwijst verder naar de schoolbesturen. 'Het is aan de besturen zelf om hun roosterplanning te maken. Een week voor het einde van de schoolvakantie staat het volgende reguliere overleg tussen de gemeente en de schoolbesturen gepland. Deze overleggen gaan over zaken die de gemeenschappelijke verantwoordelijkheid zijn van de gemeente en de schoolbesturen.'
Maar erg veel haast om de grote problemen rondom de lerarentekorten op lossen, lijkt er niet te zijn. 'De bedrijfsvoering en dus ook de planning van de roosters is een exclusieve bevoegdheid van de schoolbesturen. Mochten de roosters inderdaad niet rondkomen, dan zullen we dit uiteraard bespreken en kijken waar ze kunnen ondersteunen.'

Haagse raad van links tot rechts kritisch

Ondertussen roert de lokale politiek zich. 'Het is hartverscheurend', zegt GroenLinks-raadslid Hera Butt. Zij groeide zelf op in de wijk ('die heeft een speciaal plekje in mijn hart') en vindt het niet kunnen dat de school straks een dag per week dicht is. Butt: 'Dit laat ook weer de grote kansenongelijkheid zien. In de Schilderswijk en dan ook nog het speciaal onderwijs, dit is echt heel verdrietig.' Butt diende raadsvragen in, samen met de PvdA, VVD, Haagse Stadspartij, Denk , D66, CDA en de SP.
Ook de grootste partij in Den Haag, Hart voor Den Haag, maakt zich zorgen. Raadslid Rita Verdonk is boos en noemt het 'een hele slechte zaak.' Volgens haar geldt dat voor alle wijken, maar zeker voor een wijk als de Schilderswijk. 'Hier wonen veel kwetsbare kinderen. De gemeente moet de hand in eigen boezem steken en bijvoorbeeld leraren veel sneller aan een huis helpen.' Onder meer daarover komt Verdonk met raadsvragen.

'Huizen beschikbaar, maar te weinig animo'

In een reactie tegenover Omroep West zegt de gemeente alvast dat Den Haag vorig jaar in overleg met de woningbouwverenigingen 235 huizen beschikbaar heeft weten te krijgen voor leraren, maar ook voor mensen werkzaam bij de politie en in de zorg. Opmerkelijk is dat de animo niet erg hoog lijkt te zijn.
'Het aanbod hebben we gedeeld met de werkgevers van de doelgroep. Maar helaas blijft de vraag die daaruit voortkomt nog achter bij het aanbod', zo formuleert de gemeente. Die zegt onder andere hierover met de schoolbesturen in gesprek te gaan.

Het blijft voorlopig bij overleg en vragen

In de raadsvragen die door GroenLinks zijn ingediend, wordt onder meer gevraagd of de gemeente al eerder signalen had en, omdat in Den Haag het lerarentekort het grootst is van de vier grote steden, hoe het college de toekomst ziet.
Voor de kinderen en ouders die na de zomervakantie een dag in de week een gesloten school treffen zet dat waarschijnlijk geen zoden aan de dijk. Het is reces, dus de raadsvragen worden waarschijnlijk op zijn vroegst pas in september beantwoord.

Niemand heeft een snelle oplossing

Volgens Rita Verdonk (Hart voor Den Haag) had het college veel eerder moeten ingrijpen. Een oplossing voor de korte termijn heeft zij ook niet. 'Het is de bedoeling van een alert gemeentebestuur dat ze daar zicht op houden en het probleem gaan oplossen', zegt ze.
Ook bij GroenLinks hebben ze het ei van Columbus niet op voorraad. 'Nee', verzucht Hera Butt. 'Ik heb het schoolbestuur nog gebeld, om te kijken naar creatieve oplossingen, in samenspraak met schoolbesturen en de gemeente. Maar ik krijg geen contact.' Dat geldt ook voor onze redactie. Zowel de directie als het bestuur van de scholenkoepel Haagse Scholen, waar de P.H. Schreuderschool onder valt, zijn nog steeds niet bereikbaar voor commentaar.