Den Haag in gesprek met scholen over dreigende vierdaagse schoolweek

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © ANP
DEN HAAG - Het gemeentebestuur van Den Haag gaat in overleg met Haagse schoolbesturen, nu een vierdaagse schoolweek dreigt. Dat laat de gemeente Den Haag vrijdagmiddag weten. Na vragen in de gemeenteraad zegt het college zo snel mogelijk duidelijkheid te willen geven. Die vragen kwamen nadat onder meer Omroep West over de problemen had geschreven.
'Het is al langere tijd alle hens aan dek wat betreft het personeelstekort in het onderwijs', zegt wethouder Hilbert Bredemeijer van Onderwijs. 'Dagelijks worden schooldirecteuren voor uitdagingen gesteld de roosters rond te krijgen. Er worden vele maatregelen genomen om ieder kind altijd onderwijs te kunnen blijven geven.'
Volgens Bredemeijer is het probleem niet zomaar opgelost. 'Maar dat heeft wel onze gezamenlijke prioriteit. We doen al veel samen met onderwijsinstellingen, maar het probleem vraagt continu om bijsturing. Dit vergt een lange adem, maatregelen vanuit het Rijk en continu onze aandacht.' Den Haag werkt samen met andere steden die met dezelfde problemen te maken hebben.

'Op handen blijven zitten geen optie'

'We blijven samen met de Haagse schoolbesturen kijken hoe we kunnen ondersteunen bij de eventuele problemen bij het inroosteren van leraren. Hierbij zijn er waarschijnlijk geen makkelijke oplossingen, maar op onze handen blijven zitten is zeker geen optie.'
De gemeente Den Haag wil zo snel mogelijk helder hebben hoe groot de problemen vlak voor het nieuwe schooljaar zijn, welke mogelijke oplossingen er zijn en hoe de gemeente daar bij kan helpen. Den Haag houdt daarom ‘blijvend contact’ met de schoolbesturen.

Aantal scholen niet duidelijk

Eerder meldde Omroep West al dat op meerdere Haagse scholen een vierdaagse schoolweek dreigt. De gemeente noemde dat 'zorgwekkend', maar wees wel naar de schoolbesturen. Hoeveel scholen in de problemen zitten vanwege het lerarentekort, is niet duidelijk.