'Venijnig meisje' wordt geslagen en bespuugd door man: één dag cel

Schrijvers van de rubriek Bij de Politierechter
Schrijvers van de rubriek Bij de Politierechter © Theresa Hartgers
LEIDEN - Het is Koningsdag 2022 wanneer de 49-jarige Gregory het aan de stok krijgt met een 15-jarig meisje. Ze heeft tijdens een woordenwisseling haar middelvinger naar hem opgestoken, hem uitgescholden en bier naar hem gegooid. Dan is voor de Leidenaar de maat vol en geeft hij haar 'een corrigerende tik'. Ook spuugt hij haar in haar gezicht, waarna zij hetzelfde bij hem doet. Vooral het leeftijdsverschil wordt hem zwaar aangerekend tijdens de zitting bij de politierechter: 'U had beter moeten weten.'
Dit is een verhaal uit onze serie Bij de Politierechter.
'Ik vind het lullig dat ik hier moet zitten voor een mishandeling die ik niet heb gewild. Ik hou helemaal niet van agressiviteit.' Met deze woorden probeert de bijna vijftiger in een vaal grijs T-shirt, kort kroeshaar, zilveren ketting de politierechter duidelijk te maken dat hij spijt heeft. Hij staat vandaag terecht voor mishandeling en belediging. Drie maanden geleden heeft hij, een volwassen man, een 15-jarig meisje geslagen in haar gezicht en haar in haar gezicht gespuugd. Vlak achter de man zitten de ouders van het meisje toe te kijken tijdens de zitting. Het meisje zelf is er niet.
Ze waren allebei op straat Koningsdag aan het vieren in Leiden toen het tot een woordenwisseling kwam. Volgens Gregory ging het meisje enorm tekeer: 'Ze stak haar middelvinger naar me op, er werd bier gegooid en gescholden met 'het woord K'. Ze duwde ook haar vriendje naar voren, ze wilde dat hij met mij ging vechten, maar dat deed hij niet', verklaart hij. Wanneer Gregory het zat is, geeft hij haar een 'corrigerende tik op haar hoofd.' Ook wordt er naar elkaar gespuugd, al wordt tijdens de zitting niet helemaal duidelijk wie daarmee begonnen is. Gregory zegt dat zij eerst spuugde, de officier van justitie zegt dat hij begon.

'Nee, chef'

De rechter wil weten of Gregory die Koningsdag had gedronken. 'Nee, chef', antwoordt hij. De rechter corrigeert hem streng: 'Meneer zeggen tegen mij, geen chef.' Gregory lijkt even op te schrikken: 'Nee, meneer de rechter, ik had niet gedronken.' In het politiedossier over Gregory staat wat anders, hij wordt omschreven als iemand die wel vaker lastig en onder invloed is. Hij wordt die dag gearresteerd en gaat een nacht de cel in.
Gregory is het er niet mee eens dat hij is opgepakt, vastgezet en nu voor de rechter staat. 'Ik had liever gaan praten met haar ouders, over de agressiviteit van hun dochter. Ik ken de ouders van vroeger, ik heb een zoon van dezelfde leeftijd.' De rechter vat samen: 'Ik hoor u zeggen dat ik ook de andere kant van de zaak moet bekijken.'

'Venijnig meisje'

Dat blijkt wel wanneer Gregory's advocaat het woord neemt: 'We hebben hier te maken met een zeer venijnig meisje, die vaker mensen uitscheldt of slaat. Het is wel een verschil of je iemand benadert die geen intentie heeft of iemand die al zo tekeer gaat. Tijdens de aanhouding van mijn cliënt stond ze ook de BOA's uit te schelden. Ik vind het erg, het is toch een jongedame', besluit de advocaat. De ouders van het meisje horen het allemaal aan vanaf de eerste rij houten stoeltjes van de rechtszaal.
De officier van justitie trekt zich van dat betoog niets aan. Zij wil van Gregory weten wat hij anders had kunnen doen in deze situatie. 'Ik wil wijzen op het grote leeftijdsverschil, u bent een volwassen man, zij was 15'. Gregory zoekt naar wat de officier van hem wil horen, heeft het over dat hij het niet kan terugdraaien en hoeveel spijt hij heeft. Zijn advocaat souffleert hem wat. 'Ik had kunnen weglopen, dat had ook goed kunnen zijn', verklaart hij dan. Zijn raadsman vult dat aan met de opmerking dat Gregory op verschillende momenten contact heeft gezocht met de ouders van het meisje om excuses aan te bieden. Dat is nog niet gelukt.

Spugen is gevaarlijk

Wel is Gregory het meisje nog een keer tegengekomen op straat. Net als hij naar haar toe wil gaan, ziet hij dat ze ook die dag aan het vloeken en tieren is. Hij pakt daarom zijn telefoon en maakt drie video's van haar. De advocaat wil dat de rechter die bekijkt, maar hij weigert. Hij wil blijven bij wat er op Koningsdag is gebeurt.
De officier wil nog een stap verder, in haar betoog kijkt ze naar de toekomst: 'Een 15-jarig meisje slaan is een ernstig feit. Hij had inderdaad weg moeten lopen. En iemand in het gezicht spugen is niet alleen vies, sinds corona is het ook gevaarlijk.'

Taakstrafverbod

Voor de strafeis loopt de officier tegen een probleem aan: Gregory heeft recentelijk al een taakstraf opgelegd gekregen en daarom geldt er een taakstrafverbod. De rechter mag bij herhaling van een soortgelijk misdrijf niet opnieuw alleen een taakstraf geven. Uiteindelijk eist ze 4 weken gevangenisstraf, waarvan 2 weken voorwaardelijk. Een traject bij de reclassering zit er niet in omdat Gregory volgens hem geen probleem heeft en niet wil meewerken.
De advocaat focust zich opnieuw op de spijt van Gregory en op het gedrag van wat hij nadrukkelijk 'het vermeende slachtoffer' noemt: 'Dat is echt niet iemand die je zonder handschoenen kan aanpakken. Haar gedrag, je middelvinger opsteken naar iemand, verdient zeker niet de hoofdprijs. Zijn reactie is niet goed, maar ik kan me er wel in verplaatsen', concludeert hij. Ook vraagt hij de rechter mee te wegen dat Gregory net werk heeft gevonden als postbezorger: 'mijn cliënt verdient geen gevangenisstraf.'

Nare feiten

In zijn laatste woord richt Gregory zich tot de ouders van het meisje, die nog altijd achter hem in de zaal zitten: 'Wat ik wil doen, is me omdraaien en mijn excuses maken aan vader en moeder. En ze ook zeggen dat hun dochter hulp nodig heeft.'
Voordat hij tot een uitspraak komt, zie je de politierechter even puzzelen in zijn hoofd, want zijn mogelijkheden zijn beperkt. Alleen een taakstraf kan niet, vanwege het taakstrafverbod. En de reclassering wil hij 'niet belasten met iemand die toch niet meewerkt'. De eis vindt hij te hoog, maar hij acht de mishandeling en belediging wel bewezen en noemt het nare feiten: 'U had beter moeten weten'.
Uiteindelijk vonnist hij dat Gregory 14 dagen gevangenisstraf krijgt, waarvan 13 voorwaardelijk. En die ene dag heeft hij al gezeten na zijn arrestatie. Omdat de rechter wil dat Gregory ook meteen wat voelt, voegt hij er 60 uur taakstraf aan toe.

Coole versie van handen schudden

Voordat hij de zaal verlaat, draait Gregory zich om naar de ouders van het meisje en geeft moeder een hand. Eenmaal op de gang van het gerechtshof, komt de vader van het meisje op Gregory af. Er volgt een coole, onderhandse versie van handen schudden. Daarop lijkt er een last van Gregory's schouders te vallen: 'Hier gaan ze me nooit meer zien', verzucht hij tegen zijn advocaat.
De namen zijn gefingeerd in verband met de privacy.