'Gemeente wist al jaren van fraude met paspoorten voor criminelen'

Een Haagse ambtenaar zou criminelen aan valse paspoorten hebben geholpen
Een Haagse ambtenaar zou criminelen aan valse paspoorten hebben geholpen © ANP
DEN HAAG - De gemeente Den Haag heeft de ambtenaar die valse paspoorten aan criminelen als Ridouan Taghi verstrekte niet direct ontslagen. Dat schrijft Het Parool. De gemeente zou al in 2016 signalen hebben gekregen dat er iets mis zou zijn met de paspoorten die Mildred van D. verstrekte. Zij werd destijds alleen overgeplaatst. Pas bij de start van het strafrechtelijk onderzoek in 2020 werd ze door de gemeente Den Haag op staande voet ontslagen.
Twee weken geleden kwam naar buiten dat de 50-jarige Van D. tussen 2009 en 2014 paspoorten zou hebben vervalst voor criminelen. Een van de mensen die zij van een vals paspoort zou hebben voorzien is Ridouan Taghi, de topcrimineel tegen wie het Openbaar Ministerie (OM) inmiddels een levenslange gevangenisstraf heeft geëist.
Van D. zou voor de vervalste reisdocumenten 1000 euro per keer hebben gekregen. Tijdens een regiezitting bij de rechtbank van Amsterdam vertelde het Openbaar Ministerie dat de Haagse ambtenaar verdacht wordt van het krijgen en witwassen van minimaal 16.000 euro. In november wordt de zaak van Van D. door de rechter behandeld.

Geen ontslag, maar overplaatsing

De gemeente Den Haag liet een dag later via locoburgemeester Kavita Parbhudayal weten dat de gemeente Van D. op staande voet had ontslagen. In een brief aan de gemeenteraad schreef de wethouder dat de gemeenteraadsleden hiervan ook op de hoogte zijn. Om het strafonderzoek van het OM niet te hinderen zijn de raadsleden in juli 2020 en maart 2021 onder geheimhouding geïnformeerd.
Het Parool meldt zaterdag dat de gemeente Den Haag al in 2016 wist dat er problemen waren met de paspoorten die Van D. verstrekte. De ambtenaar zou hierop op non-actief zijn gesteld. Na een onderzoek volgde er geen ontslag, maar werd zij overgeplaatst naar een andere afdeling waar ze geen reisdocumenten meer uit kon geven. Pas nadat het OM begon met een strafrechtelijk onderzoek naar de ambtenaar ging de gemeente Den Haag over tot ontslag op staande voet.

Opheffen van geheimhouding

Een woordvoerder van de gemeente kan vanwege de geheimhouding niet te veel zeggen over de zaak. 'De gemeente kan op dit moment helaas niet meer informatie geven dan wat in de raadsmededeling van 12 juli (de brief van locoburgemeester Parbhudayal, red.) staat. Na het zomerreces wordt een voorstel tot opheffen van de geheimhouding van de eerder aan de raad verstrekte raadsmededelingen voorgelegd. De raad kan dan beslissen om de vertrouwelijkheid op te heffen. Dat is ook het moment waarop vanuit de gemeente eventueel meer informatie gegeven kan worden.'
De woordvoerder kan om die reden ook niet zeggen waarom Van D. in 2016 op non-actief is gezet en niet is ontslagen. 'In het algemeen is het zo dat er voldoende juridische grond moet zijn voor een ontslag op staande voet en dat dit in de gemeente Den Haag direct volgt zodra deze grond er is', schrijft de woordvoerder in een reactie op vragen van Omroep West.

Paspoortwalhalla voor zware criminelen

Ondertussen hebben politici in de gemeenteraad als in de Tweede Kamer al vragen gesteld over de gang van zaken. In Den Haag hebben de Christen-Unie-SGP, samen met de VVD, en Hart voor Den Haag al vragen aan het college gesteld. Deze zullen door de burgemeester direct na het zomerreces beantwoord worden.
Ook in de Tweede Kamer is zaterdag opheldering gevraagd aan de betrokken minister. Kamerlid Wybren van Haga van BVNL wil van de minister weten waarom in Utrecht een stagiair voor dezelfde verdenkingen direct werd ontslagen, 'maar in Den Haag kregen ambtenaren alle vrijheid om zware criminelen aan een valse identiteit met 'gekloonde' paspoorten te helpen. Notabene voor de top van de onderwereld, waarmee de zwaarste criminelen – onder wie Ridouan Taghi – onder de radar konden blijven. Het is onaanvaardbaar dat een niet-functionerende overheid een paspoortwalhalla creëert voor zware criminelen.'