Volle parkeergarages en gevaarlijke zee op Scheveningen

Archieffoto
Archieffoto © ANP
DEN HAAG - Op het Zuiderstrand in Den Haag is zondagmiddag de gele vlag gehangen. Er wordt gewaarschuwd voor sterke stroming en harde wind. Er wordt afgeraden om de zee in te gaan.
De gele vlag betekent dat er gewaarschuwd wordt voor de stroming en wind en dat zwemmen wordt afgeraden. Op het Noorderstrand hangt een roodgele vlag. Dat betekent dat de reddingsposten bemand zijn om toezicht te houden op de strandbezoekers.
De waarschuwingsvlaggen op het strand gaan van roodgeel naar rood. Geel betekent dat de zee gevaarlijk is en dat zwemmers extra voorzichtig moeten zijn. Bij een rode vlag zijn de omstandigheden zó gevaarlijk dat de reddingsbrigade spreekt van een verbod. Een oranje windzak betekent dat er de wind of stroming van de kust afstaan. Het is dan onveilig om met opblaasbare drijfmiddelen het water op te gaan, omdat de kans bestaat dat je te ver uit de kust drijft en niet meer terug kunt komen.

Vijftien mensen uit zee gered

Ook vorig weekend werd op de Haagse stranden al de gele vlag gehesen vanwege de sterke stroming. De reddingsbrigade moest in twee dagen vijftien mensen uit zee redden die door de stroming in de problemen waren gekomen.

Geen parkeerplek meer beschikbaar

Het is zondagmiddag erg druk op Scheveningen. Volgens de gemeente Den Haag zijn er geen parkeerplekken meer beschikbaar en zitten ook de meeste parkeergarages vol. Bezoekers kunnen nog wel gebruikmaken van Park + Beach, waarbij mensen hun auto in een parkeergarage kunnen zetten en vervolgens met de tram of een fiets van HTM naar het strand kunnen gaan.
Het mooie weer lokt ook veel strandgangers naar Kijkduin. Daar was rond 14.00 uur geen parkeerplek meer te vinden, laat de gemeente Den Haag op Twitter weten. Fietsen en (deel)scooters kun je er nog wel parkeren.