Politie tasert hond bij aanhouding verwarde man

De hond werd door het arrestatieteam getaserd
De hond werd door het arrestatieteam getaserd © Regio15
DEN HAAG - Bij de aanhouding van een 37-jarige man uit Den Haag heeft de politie zondagavond een hond getaserd. De Hagenaar gedroeg zich agressief naar buurtbewoners. Tijdens de arrestatie zou de meegelopen hond van de man de leden van het arrestatieteam aangevallen hebben, waardoor de agenten zich genoodzaakt zagen de hond te verdoven.
De agenten waren zondagavond naar het Zonneoord in Den Haag gekomen omdat iemand in de straat gebeten zou zijn door een loslopende hond. Een van de buurtbewoonsters had hierop de hond opgesloten in haar tuintje. De eigenaar van de hond zou een riem komen brengen om zo de hond mee naar huis te kunnen nemen.
De man maakte bij aankomst bij de bewoonster al een nerveuze indruk. Toch leek het allemaal goed te gaan, want de man kon de hond aanlijnen en mee naar zijn appartement nemen. Korte tijd later kwam de Hagenaar zijn woning weer uit en liep de trap af. Hierbij was de man heel agressief en sloeg hij onder meer een ruit van het portiek in.

Man dreigde uit raamkozijn te springen

De aanwezige agenten probeerden met de man in gesprek te komen, maar de bewoner bleef agressief en reageerde niet op de agenten. Voor de politie reden om een onderhandelaar naar het Zonneoord te sturen. De verwarde man was ondertussen zijn woning weer in gegaan en verscheen in het raamkozijn, waarbij hij dreigde naar beneden te springen.
Uiteindelijk koos de man er toch voor om weer zijn huis in te gaan en via de trap naar beneden te komen. Daar werd de man overmeesterd door het arrestatieteam. De man verzette zich tegen zijn aanhouding. Zijn hond was dit keer achter de man aangelopen. Volgens de politie viel de hond hierbij leden van het arrestatieteam aan, waarop zij de hond hebben getaserd om deze onder controle te kunnen brengen. De hond is vervolgens door de dierenambulance overgebracht naar een dierenopvang.
De eigenaar van de hond raakte bij het inslaan van de ruit gewond. Hij moest hiervoor door het ambulancepersoneel worden nagekeken. Nadat hij was geholpen aan zijn verwondingen is de man aangehouden en naar het politiebureau gebracht.
Door de politie is melding gedaan van het gebruik van geweld bij de aanhouding. De politiechef en de hulpofficier van justitie zullen in zo'n geval beoordelen of het gebruik van het geweld professioneel en goed is gebeurd. Dit onderzoek loopt nog.