Gynaecoloog Leiderdorp die eigen sperma gebruikte was jaren langer actief dan gedacht

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © ANP
LEIDERDORP - Voormalig gynaecoloog Jos Beek uit Leiderdorp, die meerdere vrouwen zwanger heeft gemaakt met zijn eigen sperma, heeft acht jaar langer een vruchtbaarheidspraktijk gehad in het vroegere Sint Elisabeth Ziekenhuis dan het ziekenhuis tot nu toe dacht. Het zou daardoor kunnen dat er meer mensen door de man zijn behandeld dan tot nu toe bekend was. Dat heeft het Alrijne Ziekenhuis, waar ziekenhuis Elisabeth in is opgegaan, maandag bekendgemaakt via haar website.
Het Leiderdorpse Alrijne Ziekenhuis dacht in eerste instantie dat gynaecoloog Jos Beek in 1986 was gestopt met vruchtbaarheidsbehandelingen. Begin juli meldde Alrijne Zorggroep dat hij in elk geval is doorgegaan tot 1990. Maandag stelt het ziekenhuis dat de arts van 1973 tot 1998 een vruchtbaarheidspraktijk had in het Elisabeth.
Het ziekenhuis roept donorkinderen en hun ouders op om contact op te nemen met hun informatielijn. Dit is volgens Alrijne belangrijk, mede omdat Beek drager was van een zeldzame erfelijke aandoening. Om welke ziekte het gaat, is niet bekendgemaakt. De verwekte kinderen zijn wel op de hoogte gebracht. Zij hebben de aandoening misschien gekregen, of ze kunnen die doorgeven aan hun eigen kinderen.

41 kinderen verwekt

Voor zover bekend heeft de man in de jaren zeventig en tachtig in elk geval 41 kinderen verwekt. Beek is inmiddels overleden.
Contact opnemen met de informatielijn van Alrijne Zorggroep? Dat kan via telefoonnummer 071-5829259 of per e-mail: informatiecentrum@alrijne.nl.