Eerste prikken tegen apenpokken gezet: hoe zit het met dit virus?

Vaccinaties tegen apenpokken zijn begonnen
Vaccinaties tegen apenpokken zijn begonnen © ANP
REGIO - GGD Haaglanden is maandag begonnen met het vaccineren tegen apenpokken. Uit de laatste informatie van de gezondheidsdienst blijkt dat er 67 besmettingen met het apenpokkenvirus in de regio Haaglanden zijn. Het virus begint als een griep, daarna volgen blaasjes op de huid. De ziekte verspreidt zich vooral onder mannen die seksuele contacten hebben met andere mannen.
In een voormalige coronatestlocatie in Rijswijk zijn aan het einde van de middag de eerste vaccins gezet. Op deze maandag zijn vijftig mannen opgeroepen, dinsdag worden nog eens 150 mannen verwacht. Uiteindelijk zal GGD Haaglanden zo'n 1200 tot 1400 mensen uitnodigen voor een vaccin.
In principe kan iedereen besmet raken met het apenpokkenvirus, maar het virus gaat nu vooral rond onder zogenoemde hoogrisicogroepen. Het gaat dan om mannen die geregistreerd staan als gebruiker van de hiv-preventiepil PrEP. 'Deze mannen hebben vaak wisselende contacten. En die groep willen wij beschermen', zegt directeur Annette de Boer van GGD Haaglanden.
Het vaccin tegen apenpokken wordt in een koelkast bewaard
Het vaccin tegen apenpokken wordt in een koelkast bewaard © ANP
Het virus is besmettelijk via huid-op-huidcontact en uitwisseling van lichaamssappen, door bijvoorbeeld zoenen, knuffelen of het hebben van seks. Apenpokken verspreiden zich vrijwel niet via de lucht. 'Het begint vaak met koorts of algemene moeheid. Na een paar dagen krijg je rode vlekken en dan ontstaan die typische pokken', aldus De Boer. Het gevaar schuilt volgens haar vooral in de blaasjes die open gaan waar bacteriën in kruipen. 'Dan ontstaan infecties.'
Het lijkt er niet op dat de gehele bevolking - zoals met corona het geval was - in aanmerking komt voor het apenpokkenvaccin. 'Dat verwacht ik het niet, het virus circuleert nu echt in een bepaalde doelgroep. Hoe het zich ontwikkelt kun je niet zeggen, maar het gaat niet zo snel.' Het is niet mogelijk zelf een afspraak te maken voor een apenpokkenvaccinatie...