Tufan T. ontvoerde en verkrachtte 14-jarig meisje: 'Ze was twee dagen aan hem overgeleverd'

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © ANP
ZOETERMEER - Tufan T. (27) uit Zoetermeer moet 3,5 jaar de cel in voor het ontvoeren en verkrachten van een 14-jarig meisje. De straf valt een half jaar hoger uit dan de eis van het Openbaar Ministerie (OM) twee weken geleden. Daarnaast is de man tot TBS met dwangverpleging veroordeeld. 'Gedurende twee dagen was het meisje overgeleverd aan de grillen van de verdachte', zei de rechter maandag.
De veroordeelde Tufan T. ontmoette het meisje half december 2020 bij een tankstation in haar woonplaats Roermond. Ze spraken af om elkaar later weer te ontmoeten. Bij die tweede ontmoeting gingen volgens het meisje direct alle autodeuren op slot. Ze probeerde uit alle macht een raam kapot te trappen om te kunnen ontsnappen.
Dat lukte niet. De Zoetermeerder verkrachtte het meisje in de auto. T. bracht het meisje vervolgens naar school in Geleen en pikte haar daarna weer op. Uiteindelijk waren de twee maar liefst 72 uur in elkaars gezelschap. Het meisje zegt dat ze op de trap van een Haagse flat onder dreiging van een mes is verkracht. Omdat T. zou hebben gedreigd om haar zus of moeder iets aan te doen, durfde ze niet eerder te ontsnappen.

'Ik schaam me kapot'

T. zelf had een hele andere lezing van die drie dagen. Hij bevestigt dat het twee keer tot seks is gekomen, maar volgens hem was dat met wederzijdse instemming. Als hij had geweten dat het meisje 14 jaar was, zou het nooit zijn gebeurd, aldus T.. 'Ik schaam me kapot, vooral tegenover haar moeder die in de zaal aanwezig is', zei hij twee weken geleden. De Zoetermeerder vindt ook dat hij straf verdient, omdat het tot seks is gekomen met de minderjarige.
De man pleegde de ontvoering en verkrachting nadat hij vast had gezeten voor een eerdere ontvoering. Hij zou namelijk begin januari 2020 een 19-jarige Haagse taxiklant van hem hebben ontvoerd na een geschil over de betaling van een rit. Volgens de rechtbank was Tufan T. opdrachtgever van het bedreigen van de taxiklant in een woning in Den Haag. Hij was hiervoor voorlopig vrijgelaten in afwachting van de rechtszaak, en vergreep zich toen aan het 14-jarige meisje.

Ex-vriendin gestalkt

De 27-jarige verdachte, die eerder zijn emoties niet helemaal de baas was en door de vraagstelling van de rechters heen schreeuwde, is psychisch onderzocht in het Pieter Baan Centrum (PBC). Maar hij wilde niet meewerken aan een onderzoek naar zijn geestesgesteldheid. Toch concluderen de onderzoekers van het PBC op basis van observaties dat er waarschijnlijk sprake is van ADHD en trekjes van borderline.
De deskundigen van het PBC noemen T. 'verminderd toerekeningsvatbaar' en willen dat hij tbs met dwangverpleging krijgt. Daar gaat de rechter dus in mee. Bovendien moet hij het 14-jarige meisje 7500 euro smartengeld betalen. In het vonnis van de rechtbank is ook meegenomen dat T. een ex-partner van hem vanaf september 2020 een half jaar stalkte door vaak langs te gaan bij haar huis, op haar werk en haar te bellen en voicemails in te spreken met: 'Kankerhoer, je hebt al mijn vrienden geneukt!'