Foutparkeerders blokkeren reddingsteam KNRM: 'Dit is levensgevaarlijk'

Deze auto blokkeerde de weg van het boothuis naar het strand
Deze auto blokkeerde de weg van het boothuis naar het strand © KNRM
NOORDWIJK - Kostbare minuten werden er verloren toen de mannen van de KNRM zélf een foutgeparkeerde auto opzij moesten duwen. Er zat niets anders op: de auto blokkeerde het reddingsvoertuig op weg naar een kind in nood op het Noordwijkse strand. Niet voor het eerst en dus is de maat vol voor de KNRM: 'Foutparkeren kan levens kosten'.
Vorige week moest handmatig een auto een meter opzij worden getild om de Seatrac en reddingsboot erdoor te krijgen om een vermiste jongen te zoeken. 'Het was gelukkig een lichte auto.' Maar natuurlijk kost het verplaatsten van voertuigen kostbare minuten. 'Tot nu toe zijn er nog geen doden gevallen door het verlies aan tijd,' zegt Steenvoorden. De jongen werd gelukkig op tijd op het strand gevonden.
Op drukke stranddagen staan er vaak fietsen en scooters op de strandopgang binnen de gele lijnen. En soms staan er dus zelfs auto's geparkeerd. 'Die gele lijnen geven de breedte aan van de reddingboot met de Seatrac die naar het strand moet. Als daar scooters en fietsers geparkeerd staan, kunnen wij er niet doorheen', aldus Steenvoorden.
Samen met de KNRM reden we de route naar het strand opnieuw:
KNRM bij uitrukken vermist kind: auto blokkeerde weg naar zee
'Als elke seconde telt, dan wil je zo snel mogelijk op het strand of in de zee zijn', zegt Thomas Steenvoorden, schipper van KNRM Noordwijk. 'Als iemand verdrinkt en wij kunnen er niet door, dan kan dat gevolgen hebben.'
Zodra er een melding is van een vermiste zwemmer, komen vrijwilligers uit Noordwijk en Noordwijkerhout van huis of werk naar het botenhuis achter de strandopgang gespoed. Ze trekken snel KNRM-waterpakken met laarzen aan die klaar hangen, zoals bij de brandweer. Een enorm voertuig op rupsbanden, de Seatrac, rukt uit om over de opgang en het strand de zee in te rijden, om de reddingsboot de branding in te duwen, legt Steenvoorden uit.

Oproep aan bezoekers

Om de situatie te verbeteren vraagt de KNRM op sociale media en op de website aan bezoekers van het strand om niet meer te parkeren binnen de gele lijnen. Mensen kunnen hun fiets kwijt in de fietsenstalling, aldus het KNRM.