'Familiebedrijf' valt in duigen: Leidse zwagers veroordeeld voor runnen drugslab

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © ANP
HOOGMADE - De Haagse rechtbank heeft dinsdag de Leidse zwagers Erwin D. (46) en Izaac C. (47) veroordeeld tot zeven jaar cel vanwege hun betrokkenheid bij een drugslab aan de Klaverweideweg in Hoogmade. Sporen van hun dna werden eerder in het lab aangetroffen. De straffen komen overeen met de eisen die het OM twee weken geleden stelde tijdens de behandeling van de strafzaak.
Bij een inval in het drugslab op 27 december 2019, stuitte de politie op 300 liter xtc of grondstoffen daarvoor en werd er speed en crystal meth gevonden. Ook is verdachte Erwin D. eerder al veroordeeld voor de invoer van veertig kilo cocaïne uit Colombia, die hij via de Deltahaven in Rotterdam Nederland binnen smokkelde.
In de straf van zijn zwager Izaac C. werd meegenomen dat hij ook een drugslab runde in het Noord-Hollandse Berkhout. Beide mannen beriepen zich op hun zwijgrecht. De politie kwam hen op het spoor door het afluisteren van zogenaamde EncroChat mobieltjes, waarmee versleutelde berichten werden verzonden, die door de politie waren gehackt.

'Financiële achterban' vrijgesproken

Tegen de vader (70) van C. werd eerder tweeënhalf jaar cel geëist. Volgens het OM zou hij de 'financiële man op de achtergrond' zijn geweest. Echter was er te weinig bewijs tegen de 70-jarige Leidenaar en werd hij vrijgeproken. Ook krijgt hij zijn eerder in beslag genomen Rolex horloge en een geldbedrag van ruim 10.000 euro terug.
Naar verwachting zal het OM in een aanvullende procedure nog een Pluk-ze boete eisen tegen de twee veroordeelden. De illegale winst van de twee zou dan in beslag worden genomen. Dit zal waarschijnlijk gaan om een boete van enkele tonnen. Beide mannen kwamen eerder ook al in aanraking met Justitie vanwege drugsdelicten.