Afghaanse windhonden uit De Lier gaan de hele wereld over: 'Wachttijden van 2,5 jaar'

Een van de Afghaanse windhonden uit De Lier
Een van de Afghaanse windhonden uit De Lier © privé
DE LIER - Hondenliefhebbers van over de hele wereld kloppen aan bij Ron en Jan uit De Lier. Zij fokken namelijk een bijzonder ras: de Afghaanse windhond. Alleen, wie een hond wil van het stel uit Westland moet wel even geduld hebben: de wachttijd loopt op tot 2,5 jaar.
Door zijn zeer lange vacht en vrij grote voeten is de Afghaanse windhond een aparte verschijning. Niet zo gek dat Ron Moerkerken en Jan Ammerlaan al jaren verknocht zijn aan deze speciale viervoeters. De voorliefde begint al in de jaren 70, als Jan bijna dagelijks een vrouw met een Afghaanse windhond voorbij ziet lopen. De Westlander leest zich in en neemt een aantal exemplaren in huis. 'Sindsdien vind ik hem alleen maar mooier en mooier worden.' Als Ron twintig jaar later in het leven van Jan verschijnt, is ook hij meteen verkocht. 'Liefde op het eerste gezicht', zegt Ron.
Jan en Ron uit de Lier fokken Afghaanse windhonden
De twee krijgen veel aanvragen voor pups, maar gaan niet zomaar met Jan en alleman in zee. 'Ik wil de mensen altijd even zien', legt de fokker uit. 'Dan krijg je veel sneller door of een hond écht geschikt is voor mensen.' De honden vragen namelijk veel aandacht. Ze hebben veel beweging nodig en de lange vacht moet echt dagelijks verzorgd worden. Wie daar geen zin in heeft, kan beter geen Afghaanse windhond in huis nemen.
Wie een Afghaanse windhond in huis wil moet 2,5 jaar geduld hebben
Wie een Afghaanse windhond in huis wil moet 2,5 jaar geduld hebben © privé
Op dit moment heeft het stel vijf Afghaanse windhonden in huis: een moeder met haar vier kinderen. Ron en Jan slaan soms een jaartje over voordat zij weer aan een nieuw nestje beginnen. Daarvoor trekken zij alles uit de kast. 'De reu halen wij soms uit Bremen of München.' Er is nog maar een andere fokfamilie in Nederland die op dezelfde manier werkt als Ron en Jan. 'Daardoor kan de wachttijd oplopen tot 2,5 jaar.'
De hondjes hebben een stamboom en worden gecontroleerd op het hart en de kwaliteit van de ogen. Uiteindelijk gaan ze de hele wereld over. 'Wij krijgen aanvragen uit Amerika en heel Europa', vertelt Ron. En hij benadrukt nogmaals: 'Het is geen makkelijke hond. Als er geïnteresseerden op gesprek komen, hou ik een verhaal op over hoe moeilijk het houden van Afghaanse windhonden is. Ga er niet mee naar het bos, want dan moet je hem een halve dag kammen.'
De vacht van Afghaanse windhonden heeft dagelijks verzorging nodig
De vacht van Afghaanse windhonden heeft dagelijks verzorging nodig © privé