Paarse vlag waarschuwt voor smerig water bij strand Katwijk: 'Je kan buikgriep krijgen'

De zee bij Katwijk
De zee bij Katwijk © Omroep West
KATWIJK - In Katwijk kun je vanaf nu naast de gele en rode vlag ook een paarse vlag zien wapperen aan de kust. Dat betekent dat het zwemwater zo vervuild is dat je er ziek van kan worden. Een aantal keer per jaar regent het zo hard dat de riolen het niet aankunnen en vervuild water direct de zee instroomt.
Volgens Michael van der Plas van de Katwijkse Reddingsbrigade is de paarse vlag niet helemaal nieuw. 'Maar in Katwijk gebruikten we de paarse vlag nog niet. We hebben er in samenspraak met de gemeente voor gekozen om het te introduceren', zegt hij in radioprogramma West Wordt Wakker.
Van der Plas zegt dat het vooral gaat om het gebied rondom de buitenwatering waar het water dan verontreinigd is en niet om de gehele Katwijkse kust. 'Het vervuilde water wordt dan geloosd via die afwatering. We zijn nog aan het kijken of we de vlag meer plaatsgebonden kunnen hijsen. Dus echt alleen de plaatsen aangeven waar dat dan zo is. En dat we dan op advies van het Hoogheemraadschap van Rijnland de vlag kunnen hijsen.'

Paarse vlag? Niet zwemmen blijft advies

Als een paarse vlag gehesen wordt, betekent dat niet dat je verplicht het water uit moet gaan. 'We zeggen dan "doe het niet". Want het is dusdanig verontreinigd dat je er ziek van kan worden. Dan moet je denken aan een buikgriep of iets dergelijks. Dus dat is wel vervelend', legt Van der Plas uit. Bij een rode vlag geldt er wel een verbod om te zwemmen. 'Dan breng je ook eventueel andere mensen in gevaar. Een paarse vlag blijft een advies.'
Welke vlag er deze woensdag hangt? 'Gisteren hing er een gele vlag. Welke er vandaag hangt, weet ik nog niet. Maar in ieder geval geen paarse.' Via zwemwater.nl kun je zelf kijken hoe de zwemwaterkwaliteit in heel Nederland is.