Vlaggen boerenacties worden weggehaald: 'Afgescheurde vlag op rijdende auto was de druppel'

Omgekeerde vlaggen als boerenprotest
Omgekeerde vlaggen als boerenprotest © ANP
DEN HAAG - De provincie Zuid-Holland gaat protestvlaggen en spandoeken weghalen die langs wegen, op kruispunten en aan viaducten zijn opgehangen. 'Wij ontvangen veel meldingen over vlaggen en spandoeken die een gevaar kunnen vormen voor de verkeersveiligheid', zegt de provincie. Zo kwam een afgescheurde vlag terecht op een rijdende auto op een provinciale weg in het Westland. 'Hierdoor gebeurde gelukkig geen ongeluk, maar het was wel de druppel', zegt een woordvoerder van de provincie.
De gevaarlijkste protestuitingen zijn al door de provincieopgeruimd. Het ging bijvoorbeeld om vlaggen die loshingen, het zicht van camera’s blokkeerden of 'die het zicht op borden of verkeerslichten belemmerden'. Eerder namen Rijkswaterstaat en diverse gemeenten al de stap om vlaggen en spandoeken weg te halen. Op veel plekken zijn Nederlandse vlaggen op zijn kop opgehangen door boeren en sympathisanten die hiermee tegen het stikstofbeleid van de overheid protesteren.
Vlaggen boerenacties worden weggehaald
'Het recht om te demonstreren is een groot goed in ons land. Dit recht heeft wel grenzen', schrijft de provincie in een bericht op haar website. 'Waar de veiligheid van anderen in het geding komt, waar het eigendom van een ander zonder toestemming wordt gebruikt, stopt dit recht.' Hoe langer vlaggen en doeken blijven hangen, des te meer risico's ze opleveren.

Voor 5 augustus vlag verwijderen

Zuid-Holland roept iedereen die een vlag of doek heeft bevestigd 'op een plek die niet van hem of haar is' op die voor 5 augustus te verwijderen. Alles dat er daarna nog hangt, wordt opgeruimd. De provincie laat weten dat zij tot die tijd nodig hebben om aannemers vrij te maken om de vlaggen op een veilige manier te kunnen laten verwijderen.
De vlaggen worden niet weggegooid. 'Als je kan aantonen dat een vlag van jou is, dan mag je die komen halen. Maar dan wel tegen de kosten die wij hebben moeten maken voor het veilig verwijderen van de vlag.'

'Vlaggen niet weg'

Boeren uit de regio lijken geen gehoor te geven aan de oproep van de provincie. Een melkveehouder uit Zuid-Holland gaat de vlaggen voor die tijd 'zeker niet' zelf verwijderen, zegt hij. 'Ze willen dat we als een stel makke schapen met een bordje op het Binnenhof gaan staan', zegt de boer die anoniem wil blijven, omdat hij bang is dat hij anders door de provincie wordt benaderd.
Hij is er gelaten onder dat de provincie de vlaggen wil verwijderen. Net zoals een boerin even verderop. Ze overweegt de vlaggen naar haar eigen grond te verplaatsen. 'Zodat de provincie ze niet weg kan halen', zegt ze.

Johan Remkes als bemiddelaar

Dat Johan Remkes naar voren is geschoven als bemiddelaar tussen de boeren en het kabinet, vinden de boeren niks. 'Het is de grootste minachting naar de agrarische sector', vindt de melkveelhouder. 'Een groot gedeelte van het stikstofbeleid komt uit zijn koker, dus het is belachelijk om met hem aan tafel te zitten. Je kan waarschijnlijk een kopje koffie krijgen, misschien een koekje erbij, maar verder heb je niks te zeggen.'