120 statushouders aangekomen in hotel Voorschoten

Beeld ter illustratie
Beeld ter illustratie © ANP
VOORSCHOTEN - De 120 statushouders en nareizigers die de gemeente Voorschoten in ieder geval voor een half jaar opvang biedt, zijn dinsdag aangekomen. Ze hebben hun intrek genomen in het Van der Valk hotel De Gouden Leeuw aan de Veurseweg.
De crisisnoodopvang is geregeld door de gemeente Voorschoten in samenwerking met het Centraal Orgaan voor opvang Asielzoekers (COA). De statushouders (asielzoekers met een verblijfsvergunning) en de nareizigers wonen tijdelijk in het hotel totdat zij in een andere gemeente een woning krijgen toegewezen of met hun gezin herenigd kunnen worden.
De plek waar de statushouders worden opgevangen
De plek waar de statushouders worden opgevangen © Google Maps
Er is landelijk een groot tekort aan opvangplekken bij asielzoekerscentra (azc’s). Veel plekken in de azc's van het COA worden nu nog 'bezet' gehouden door statushouders die wachten op een permanente woning. Door het organiseren van tijdelijke opvang wil de gemeente Voorschoten bijdragen aan het ontlasten van de azc's en het versnellen van het integreren van de statushouders in de Nederlandse samenleving.

Vrijwilligers gezocht

Om de tijdelijke opvang voor iedereen zo goed mogelijk te laten verlopen, worden vrijwilligers uit het dorp gezocht. Inwoners kunnen zich hiervoor aanmelden bij Vrijwillig Voorschoten, of VluchtelingenWerk Nederland. Mensen kunnen zich ook aanmelden als taalmaatje via het Taalhuis in de bibliotheek.