Zo kwam de historische vloot met Erasmus in Gouda aan, bekijk hier de mooiste beelden

Erasmus met het muziekgezelschap
Erasmus met het muziekgezelschap © Omroep West
GOUDA - Vijftig historische schepen zijn donderdag over de Hollandse IJssel Gouda binnen gevaren. Onder aanvoering van een metershoog beeld van Erasmus van Rotterdam vertrokken de boten 's ochtends uit de havenstad. Publiek langs de kant van de Hollandse IJssel kon zich vergapen aan de statige vaartuigen, tjalken, klippers, en botters die langskwamen.
Wie Gouda zegt, denkt misschien niet meteen aan schepen en boten, eerder aan kaas, kaarsen en stroopwafels. Toch is Gouda historisch gezien een belangrijke havenstad. Om de band tussen Gouda en de scheepvaart en 750 jaar Goudse stadsrechten extra te vieren, is er het vierdaagse evenement SAIL, waarbij de schepen donderdag feestelijk Gouda binnenvaren.
Kijk hier hoe de botenparade eruitzag
Historische vloot vaart Gouda binnen
De vloot werd aangevoerd door de Res Nova, een Groninger eenmast-tjalk uit 1895. Daarop stond statig een metershoge pop van Erasmus. Deze Goudse Gigant is speciaal voor de viering van 750 jaar stadsrechten van Gouda gemaakt. De overige Giganten die door Goudse poppenmaker Evert Josemanders zijn gemaakt, stonden op verschillende plekken langs de kade.
Kijk hier naar foto's van de historische vloot
Gouda heeft door haar ligging een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van Nederlandse handelsvaarroutes. De stad was het enige binnenlandse knooppunt tussen Scandinavië en het zuiden van de Nederlanden met toegang tot het binnenland van Europa in tijden dat varen op de Noordzee een hachelijke onderneming was
Rond 14.00 uur voeren de eerste schepen Gouda binnen. Ze werden ontvangen bij de diverse sluizen (Mallegatsluis, Kock van Leeuwensluis) en de Museumhaven. De schepen zijn feestelijk onthaald, met live muziek op de kade en het geluid van scheepshoorns.
Tijdens het vierdaagse evenement SAIL is er van alles te doen, zoals een wandeling van ongeveer 2,5 kilometer langs historische plaatsen, die herinneren aan de oude scheepvaart in de stad, de handel en de vaarroutes.