Andrzej aan ketting door woonkamer getrokken en overleden: 'Heel heftig incident'

Onderzoek bij de woning waar de dode man werd gevonden
Onderzoek bij de woning waar de dode man werd gevonden © Regio 15
DEN HAAG - De Poolse man die drie maanden geleden dood werd gevonden in een woning in de Minckelersstraat in Den Haag is volgens het Openbaar Ministerie (OM) door drie landgenoten mishandeld. Het drietal zou de 44-jarige Andrzej met een ketting door de kamer hebben gesleept en meerdere keren tegen het hoofd en lichaam geslagen en geschopt. Ook zouden de drie verdachten op zijn borstkas hebben gesprongen. De rechters willen met een reconstructie kijken of dit ook echt zo is gebeurd.
De drie Poolse verdachten stonden woensdag voor het eerst voor de rechter. Tijdens de zitting bleek dat er nog steeds veel onduidelijk is over wat er in april in de Haagse woning is gebeurd. De rechter sprak tijdens de zitting al wel over een 'heel heftig incident'. Ook is duidelijk dat 'het slachtoffer door fors geweld om het leven is gebracht'.
Maar wat er precies in de woning is gebeurd, is nog met veel vraagtekens omgeven. Twee van de drie verdachten zeggen dat ze alleen hebben toegekeken hoe de derde verdachte hun landgenoot mishandelde.

Schoenzooldeskundige gaat naar de zaak kijken

Om de precieze toedracht te kunnen achterhalen is nog veel onderzoek nodig, zo bleek woensdag tijdens de zitting. Zo moet de patholoog nog een rapport opstellen over het geweld dat tegen Andrzej is gebruikt. Ook kijkt een schoenzooldeskundige nog naar de zaak. Mogelijk kan die achterhalen wie het slachtoffer hebben geschopt. Daarnaast hebben de rechters ook opdracht gegeven tot een reconstructie. In augustus zal in de woning gekeken worden wat er die fatale dag precies is gebeurd.
Op de dag dat het lichaam van de Poolse man in de woning werd gevonden hield de politie al de 39-jarige Dariusz G. aan. De dagen daarna kwamen ook de 20-jarige Jakub M. en de 42-jarige Marcin R. vast te zitten. Deze laatste twee zeggen dat het G. is geweest die het slachtoffer heeft mishandeld. Ze zouden geen bijdrage hebben geleverd aan het geweld. 'Mijn cliënt heeft zelfs nog 112 gebeld', vertelde de advocate van Marcin R..

Inhoudelijke behandeling in januari

De twee advocaten pleitten dan ook voor de vrijlating van hun verdachten. Het OM wilde hier niets van weten. 'De zaak is daarvoor veel te ernstig', zei de officier van justitie. De rechtbank sloot zich daarbij aan. Het drietal blijft hierdoor zeker de komende drie maanden nog vastzitten. De inhoudelijke behandeling staat voor januari gepland. Dan horen de drie mannen hun eventuele straf te horen.