Half miljoen euro boete voor werknemer die overstapt naar concurrent

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © ANP
LEIDEN - Een werknemer die een overstap maakte naar een concurrent moet het Leidse bedrijf West Coast Supply een boete van een half miljoen euro betalen. De werknemer heeft bij de overstap zijn concurrentie- en geheimhoudingsbeding geschonden. Dit blijkt uit een vonnis van de rechtbank van Amsterdam.
De werknemer verliet op 31 juli 2020 het Leidse handelsbedrijf om een dag later bij een concurrent aan de slag te gaan. De nieuwe werkgever was in het verleden onderdeel van dezelfde holding waar West Coast Supply onder valt, maar door een verschil van inzicht tussen de aandeelhouders en bestuurders zijn deze partijen in 2015 uit elkaar gegaan. Beide partijen richten zich op de handel en distributie van toilet- en haarproducten.
In de jaren na de splitsing zijn al diverse andere handelaren overgestapt van West Coast Supply naar de voormalige zusteronderneming. In augustus volgde een nieuwe werknemer het voorbeeld van zijn voorgangers door de overstap te maken. De dagen voordat hij West Coast Supply zou verlaten, zette de werknemer 113 bestanden op een usb-stick en nam deze mee naar zijn nieuwe werk.

Gebruik van informatie van voormalig werkgever

Bij zijn nieuwe werkgever heeft de man gebruikgemaakt van de informatie die hij bij West Coast Supply had opgedaan. Zo benaderde de werknemer zijn voormalige relaties, ondanks dat hij in zijn contract met West Coast Supply een beding had staan dat hij drie jaar lang niet bij een concurrent mocht werken en geen relaties van het bedrijf zou mogen benaderen.
Na enkele weken kwam West Coast Supply erachter dat hun voormalig werknemer klanten van West Coast Supply benaderde en op basis van informatie die hij had opgedaan bij het Leidse bedrijf met kortingsvoorstellen kwam. Het Leidse bedrijf ging op onderzoek uit en kwam erachter dat de voormalige werknemer in zijn laatste dagen bij West Coast Supply al contact had met medewerkers van zijn nieuwe werkgever.

Proeftijd niet doorgekomen

Volgens West Coast Supply was de oud-werknemer in overtreding en moest hij een boete van 150.000 euro betalen. De werknemer zou zijn proeftijd bij zijn nieuwe werkgever niet door zijn gekomen en al zijn ontslagen. De werknemer gaf vervolgens aan zich vanaf september aan de afspraken uit zijn contract te gaan houden, maar de boete niet te gaan betalen. Volgens de man stond die boete namelijk niet in verhouding tot zijn brutosalaris van 3700 euro per maand.
Hier nam het Leidse bedrijf geen genoegen mee en stapte naar de rechter. Volgens het arbeidscontract kon West Coast Supply een boete van een miljoen euro eisen. Dat vond de rechter iets te gortig. Hij legde de oud-werknemer van het bedrijf wel een boete van een half miljoen euro op. Dat dit niet in verhouding zou staan met het salaris van de werknemer was voor de rechter geen argument, omdat de voormalig werknemer zelf de overstap had gemaakt en wist dat er een concurrentiebeding in zijn contract stond.

Boete niet zelf betalen

Bovendien had het bedrijf waar de werknemer naar overstapte zich tijdens de zitting medeverantwoordelijk verklaard voor de acties van de werknemer. Zo had dit bedrijf een advocaat voor de man geregeld en aangegeven een eventuele boete te zullen betalen. Omdat de man de de boete niet zelf hoeft te betalen, vond de rechter een hoge boete wel gepast, ook omdat de man wist dat het niet mocht wat hij deed.