Bomenkappende boer Floor krijgt geen straf

De knotwilgen werden gekapt als protestactie tegen het stikstofbeleid
De knotwilgen werden gekapt als protestactie tegen het stikstofbeleid © Floor de Jong
KRIMPENERWAARD - De boerenactie waarbij honderd knotwilgen zijn omgezaagd in de Krimpenerwaard blijft onbestraft. Uit onderzoek van de gemeente en de omgevingsdienst blijkt dat boer Floor de Jong geen gemeentelijke regels heeft overtreden. Op het vernielen van de bomen kwamen veel boze reacties uit de omgeving en de roep om de protesterende boer te bestraffen. Dat dat niet blijkt te kunnen, noemt boer Floor de Jong 'een prettig bericht'.
In het onderzoek van de gemeente is er gekeken naar drie dingen: of de boer een kapvergunning had moeten hebben, of hij beschermde vogels of dieren in gevaar heeft gebracht en of hij de Wet Natuurbescherming heeft overtreden. Op alle drie is het antwoord 'nee'. Wat hierin meespeelt is dat de knotwilgen op de eigen grond van de boer stonden. De gemeente onderneemt dus geen actie tegen de boer.
Eind juni zaagde de boze boer - met hulp van andere boeren - honderd knotwilgen om in Bergambacht als protest tegen het stikstofbeleid van het kabinet. Op die manier wilden zij de 'kaalslag' onder de boeren symboliseren. Op de actie kwamen uit het hele land woedende reacties.

Geen kapvergunning nodig

Voor het onderzoek heeft de gemeente samengewerkt met de politie, het Openbaar Ministerie (OM) en de omgevingsdienst Zuid Holland Zuid. Daaruit is dus gebleken dat er geen regels zijn overtreden. Knotwilgen langs de weg, langs water en langs landbouwgrond vallen volgens de omgevingsdienst niet onder de Natuurbeschermingswet.
Wat betreft beschermde vogels en dieren kan de gemeente pas tot actie overgaan als er is gezien dat er dieren slachtoffer zijn geworden van de kap. Dat is niet geconstateerd. Ook de gemeentelijke bomenverordening is niet overtreden: voor knotwilgen is geen kapvergunning nodig. Waarnemend burgemeester Bouvy-Koene heeft ook nog contact gehad met het Openbaar Ministerie om te zien of de actie strafbaar is. Dat is dus niet zo.

'Een prettig bericht'

Boer Floor de Jong heeft zelf nog geen bericht ontvangen van de gemeente over hun bevindingen. Hij noemt het in een gesprek met Omroep West wel 'een prettig bericht'. Hoewel hij ook zegt dat het geen verrassing voor hem is: 'Ik zaag elk jaar knotwilgen om en plant dan nieuwe, dus het verbaasde me wel dat er nu ineens raar werd gedaan. Natuurlijk zijn de knotwilgen een soort cultuurhistorisch erfgoed, maar dat zijn de boeren voor mij ook', zegt De Jong. 'Het waren natuurlijk een heleboel bomen, maar alles bij elkaar nog geen promille van wat er in de Krimpenerwaard staat', vervolgt hij.
Boer Floor de Jong heeft inmiddels contact gehad met zijn buren en volgens hem zijn sommigen wel blij met het weidse uitzicht wat ze hebben nu de knotwilgen weg zijn. 'Als andere buren iets anders willen, zal ik deze winter nieuwe knotwilgen planten', zegt de boer. Hij betreurt het vooral dat de ophef over de omgezaagde bomen de aandacht juist weghaalde van het doel van de actie: protest tegen het stikstofbeleid van het kabinet.

Seponeren

Een van de buren van Floor de Jong heeft zelfs aangifte tegen hem gedaan. Nu de gemeente niet tot straffen overgaat, gaat De Jong ervanuit dat ook het OM die zaak zal seponeren.