Nog eens vijftien mensen opgepakt voor rellen bij ADO Den Haag

Foto ter illustratie, niet een van de arrestaties uit het verhaal
Foto ter illustratie, niet een van de arrestaties uit het verhaal © ANP
DEN HAAG - Vijftien mensen zijn in de afgelopen dagen gearresteerd voor de supportersrellen rond de promotiewedstrijd tussen ADO Den Haag en Excelsior Rotterdam eind mei. Ze zijn tussen de 16 en 50 jaar oud en komen uit Den Haag en omstreken.
De politie heeft onlangs beelden van hooligans tijdens de ongeregeldheden getoond in onder meer het opsporingsprogramma Team West en op social media. 'Naar aanleiding van binnengekomen tips en het verdere onderzoek werden de afgelopen dagen negen aanhoudingen verricht en zijn zes verdachten aangehouden nadat zij een brief kregen om zich te melden op een politiebureau.'
In totaal zijn nu 23 verdachten gearresteerd, meldt de politie. Ze komen uit Rijswijk, Zoetermeer, Den Haag, Naaldwijk, Honselersdijk, Nootdorp, Leidschendam en De Lier. De eerste vier zijn onlangs veroordeeld. De politie zegt meerdere arrestaties niet uit te sluiten.

Agenten gewond

Excelsior won de wedstrijd na strafschoppen en promoveerde daardoor naar de Eredivisie. Vanwege ongeregeldheden werd de wedstrijd meerdere keren stilgelegd. Na afloop raakten ADO-hooligans slaags met de mobiele eenheid. Meerdere agenten raakten gewond. 'Zo werd er met een kettingslot op de rug van een diensthond geslagen en werd er een brandende fakkel onder een hond gegooid', zegt de politie.
Het was meerdere mensen met een stadionverbod gelukt het stadion binnen te komen en de wedstrijd bij te wonen, erkende de club. Vanwege de rellen moet ADO sowieso de eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen zonder publiek spelen. Voetbalbond KNVB legde die straf op. De gemeente bekijkt nog of ADO later wel weer supporters mag toelaten. Dat hangt af van de maatregelen die de club neemt om herhaling te voorkomen.