Katwijk valt in de prijzen: schoon strand en beste paviljoen van Zuid-Holland

Het strand van Katwijk
Het strand van Katwijk © ANP
KATWIJK - De gemeente Katwijk heeft het goed gedaan in de vijftiende editie van de Strandverkiezingen. Paviljoen Surf en Beach won de titel Beste Paviljoen van Zuid-Holland en het strand van Katwijk kreeg van de jury vier sterren. Een beoordeling waar de gemeente 'heel trots op is', zegt wethouder Jacco Knape.
'Wat een fantastisch nieuws dat we dit jaar weer beloond zijn met vier sterren', zegt Knape. 'Niet alleen voor ons als gemeente maar ook voor de vele Katwijkse vrijwilligers die zich inzetten om zwerfafval tegen te gaan. Daar zijn we trots op.' Katwijk was niet het enige strand in de regio met zo'n uitmuntende beoordeling: ook strandgemeente Westland mag pronken met vier sterren.
Het is een mooie opsteker voor Katwijk. De afgelopen maanden kwam het strand -en vooral het zwemwater- een paar keer negatief in het nieuws. Het water was te smerig om in te zwemmen. In het voorjaar kwam rioolwater in de zee terecht. Katwijk kreeg een negatief zwemadvies.

Schoonhouden

Nu is er dus positief nieuws vanuit de strandverkiezingen. Deze worden georganiseerd door Strand Nederland en Rijkswaterstaat. De verkiezingen zijn bedoeld om gemeenten te belonen die hun stranden schoonhouden van zwerfafval en andere vervuiling.
Naast de schoonste stranden wordt tijdens de verkiezing ook gekeken naar de beste strandpaviljoens. Het Katwijkse Surf en Beach mag zich dit jaar opnieuw het Beste Strandpaviljoen van Zuid-Holland noemen. In 2019 won het paviljoen ook al. De jury prees het ondernemerschap achter het paviljoen en 'de dynamiek die het alle jaargetijden uitstraalt'.
De crew van Surf en Beach
De crew van Surf en Beach © Strand Nederland
'We zijn supertrots', zegt Sandra van As van Surf en Beach. 'In 2021 was er geen verkiezing, dus het is heel gaaf om dit weer te winnen. We hebben ons team goed opgeleid en begeleid, en dat stralen we uit naar de gasten.' Naast de titel kreeg het paviljoen een vlag, een plakkaat en een bos bloemen. Ook het Noordwijkse strandpaviljoen Beachclub C viel in de prijzen. Zij wonnen in de categorie Beste Nieuwkomer.