Wapens en 30.000 euro cash: politie houdt vier leden jeugdbendes aan bij huiszoekingen

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © Politie
DEN HAAG - Bij acht woninginvallen in Den Haag zijn vier jongeren aangehouden. De politie trof onder meer wapens en 30.000 euro cash aan. De jongeren van 15 tot 19 jaar oud worden onder meer verdacht van wapenbezit, diefstal, mishandeling en poging tot doodslag. De vier aangehouden jongeren zouden allen deel uit maken van jeugdbendes die in de regio actief zijn.
De inval op 14 juli was een onderdeel van een intensievere aanpak van het jongerengeweld in de regio, zo maakten politie, OM en burgemeester Michel Bezuijen van de gemeente Zoetermeer maandag bekend. Door het aanhoudende geweld van rivaliserende jeugdbendes uit onder meer Delft, Zoetermeer en Den Haag hebben de gemeenten de handen ineengeslagen.
Volgens hoofdofficier Michiel Zwinkels van het OM in Den Haag kwamen de jongeren in beeld door zogenaamde drillrapvideo's. Hierin waren diverse jongeren met wapens te zien. 'Voor ons was dit de sleutel om bij deze jongeren naar binnen te kunnen', vertelt Zwinkels over de huiszoekingen.

30.000 euro cash

Niet in alle woningen werden ook daadwerkelijk wapens gevonden. 'We hebben een aantal messen en een machete gevonden en bij een van de jongens vonden we 30.000 euro cash. Dat is voor ons ook een belangrijk signaal', legt de hoofdofficier uit. Bij de invallen werden geen vuurwapens gevonden.
In totaal werden vier jongeren aangehouden voor diverse misdrijven. Maar de hoofdofficier gaat ervanuit dat meer aanhoudingen zullen volgen. 'Het gebeurde ook dat jongeren niet thuiswaren. Die worden alsnog aangehouden', vertelt Zwinkels.

'Het zijn kinderen'

Burgemeester Bezuijen, die namens het samenwerkingsverband tussen de gemeenten Den Haag, Delft en Zoetermeer woordvoerder is over de jeugdbendes, legt uit dat de aanhoudingen niet het enige doel van de invallen was.
'We willen ook met jongeren en ouders in gesprek komen. Om zo de onderliggende problematiek aan te kunnen pakken. Daarom is er bij de huiszoekingen ook iemand van jeugdzorg meegegaan. Dat is iets wat we normaal niet doen. Het zijn kinderen waar we hier over praten. We moeten kijken hoe we ze weer op het juiste pad krijgen. Daar zetten we met dit soort invallen op in.'