Dubbele boete voor Roemeense straatmuzikante: 'Mensen worden knettergek van hele dag zelfde deuntje'

© Pxhere
DEN HAAG - De rechter in Den Haag heeft maandag een 56-jarige vrouw uit Roemenië dubbel beboet omdat zij in de fietstunnel bij treinstation Den Haag HS muziek maakte. Ze moet 95 euro betalen voor bedelen en nog eens 95 euro voor het bespelen van een accordeon. Volgens de rechter overtrad de Roemeense de Algemene Politie Verordening (APV), waarin sinds 2013 strenge regels zijn opgenomen voor straatmuzikanten.
De gemeente Den Haag wilde destijds paal en perk stellen aan de 'kwaliteitsarme' muziek die vooral Hongaren en Roemenen lieten horen op drukbezochte plekken in de stad. Ze bleken vaak amper in staat hun instrument te bespelen. Volgens de gemeente ging het om 'verkapte bedelarij'.
De Roemeense vrouw werd twee jaar geleden door een agent op de fiets op de bon geslingerd bij de fietstunnel onder Den Haag HS, een vaste stek voor haar. Toen ze de agent zag aankomen probeerde ze tevergeefs met haar instrument en haar geldbakje weg te komen. De vrouw weigerde vervolgens de boete betalen. Daarop kwam haar zaak voor de rechter.

Overlast voor winkeliers

De vrouw was zelf niet aanwezig. De officier van justitie eiste tegen haar een boete van 95 euro vanwege bedelarij en 95 euro vanwege het maken van muziek op straat. Het vonnis komt overeen met de eis. Volgens de rechter ondervinden winkeliers in de omgeving veel overlast van de activiteiten van de vrouw. 'De mensen worden er knettergek van als ze de hele dag maar hetzelfde deuntje moeten horen.'