Brand verwoest woning in Delftse flat: 'Ik zag mensen naar buiten rennen'

De schade aan de woning bij daglicht
De schade aan de woning bij daglicht © Owen O'Brien
DELFT - De paniek was maandagavond groot op de galerij van een flat aan de Troelstralaan in Delft. Een appartement op de derde verdieping werd verwoest door een flinke uitslaande brand. 'Toen ik buiten ging kijken sloegen de vlammen uit het raam en was er heel veel rook. Het was heel heftig', vertelt buurvrouw Marianne aangeslagen.
Dinsdagmiddag is de schade van de brand nog goed zichtbaar. Op de derde verdieping van de flat die in totaal vier etages telt, liggen stukjes glas bij de voordeur van de verwoeste woning. Een raam is dichtgetimmerd met houten panelen en er is veel roetschade te zien. In het huis zou volgensbewoners van het complex een moeder met haar kinderen wonen. Hoe de brand heeft kunnen ontstaan, is nog onduidelijk.
De schade aan de buitenkant van het appartement
De schade aan de buitenkant van het appartement © Owen O'Brien
Flatbewoonster Danielle was thuis toen er bij haar directe buurvrouw brand uitbrak. 'Ik hoorde haar schreeuwen.' Ze sloeg er nog niet gelijk op aan. 'Ik was op de bank aan het computeren en mijn dochter zat op haar eigen kamer. Toen ik de bel hoorde gaan, dacht ik dat er iemand op bezoek kwam.' Een buurman kwam haar waarschuwen voor de brand. Ze vluchtte samen met haar dochter naar beneden en liet noodgedwongen haar drie katten achter.
Buiten sloegen niet veel later de vlammen uit het raam en er hing veel rook. 'Het ging allemaal heel snel en ik had geen tijd meer om mijn dieren mee te nemen. Ik vond het heel eng om mee te maken', eindigt ze. Door de brand raakte uiteindelijk niemand gewond en ook de drie poezen bleven ongedeerd.

'Dit heb ik nog nooit meegemaakt'

De 74-jarige Ria lag net te slapen toen ze wakker werd van sirenes rondom haar flat. Doordat het lang duurde om weg te komen met haar rollator, ademde de oudere dame rook in. 'Ik ben in mijn badjas naar buiten gegaan en heb nog steeds last van de rook die ik heb ingeademd. Het was heel heftig en ik heb dit hier nog nooit meegemaakt. Gelukkig zijn er geen gewonden gevallen en konden de bewoners op tijd naar buiten vluchten', zegt de dame die al 43 jaar in het gebouw woont.
Ook flatbewoner Piet is nog erg geschrokken van wat er zich maandagavond heeft afgespeeld. 'Ik kreeg gelijk een angstig gevoel toen ik het vuur zag. Het stond hier helemaal vol met rook en ik zag mensen naar buiten rennen. Dit was echt heftig. Het kwam ineens allemaal wel heel dichtbij.'