Live meekijken met penisplant tot en met het hoogtepunt

Zo zag de penisplant er in 2021 uit
Zo zag de penisplant er in 2021 uit © ANP
LEIDEN - Wie niets wil missen van de ontknoping van de tweede Amorphophallus titanum in Leiden, kan vanuit de luie stoel meegenieten. Het bloeien van de reuzenaronskelk, ook wel bekend als de penisplant, is 24 uur per dag via een livestream te volgen. Het gevaarte staat in de Hortus Botanicus in Leiden.
De belangstelling voor een bloeiende penisplant is altijd enorm en daar wil de Hortus Botanicus in voorzien door een camera op de plant te richten. Dat gebeurde ook al bij de penisplant die half juli bloeide, maar daarvan werd alleen achteraf een 'timelapse' video gepubliceerd. In die versnelde video was binnen een minuut te zien hoe de bloeiwijze zich opende en na enkel dagen weer afstierf. Naar verwachting is deze tweede penisplant over ongeveer een week in vol ornaat te bewonderen.
Kaschef Rogier van Vugt noemde de bloeiende plant eerder 'de Mona Lisa van het plantenrijk'. Al vulde hij dat meteen aan met: 'Misschien is de Nachtwacht een betere vergelijking vanwege het formaat.' Behalve de zeldzame bloei staat de penisplant ook bekend om zijn stank. Van Vugt: 'Het ruikt naar rottend vlees, braaksel en een vuilnisbak die lang in de zon heeft gestaan. Dat is omdat de plant vliegen wil aantrekken voor de bestuiving. Sommige mensen vinden dat juist interessant en komen speciaal voor de geur. Mensen met een zwakkere maag kunnen beter op de tweede dag komen. Dan is de geur weg.'
Kijk hieronder naar live beeld van de penisplant: