Lege gangen en afgesloten kamers, Spoedeisende Hulp LangeLand Ziekenhuis dicht

ZOETERMEER - 'Wij wilden dit niet, maar we kunnen niet anders.' Dat zegt directeur Pier Eringa van het Zoetermeerse LangeLand Ziekenhuis over de sluiting van de afdeling Spoedeisende Hulp van het ziekenhuis. Dinsdagochtend om 8.00 uur sloot de afdeling. Pas vrijdagochtend om 8.00 uur kunnen er weer patiënten terecht. De maatregel duurt tot 1 oktober.
De rij stoelen op de afdeling Spoedeisende Hulp (SEH) is leeg. De kamers zijn afgesloten en als je een deur opent is de spoedkamer erachter donker en leeg. Op de gang staat een kar met allerlei apparatuur, monitoren, slangen en ongebruikte spuiten doelloos tegen een muur geparkeerd. De balie is niet bemenst. De afdeling is dicht.
Directeur ad interim Pier Eringa besloot ruim een week geleden dat de afdeling drie dagen per week moet sluiten. Het ging niet meer. 'Het is een van de moeilijkste besluiten uit mijn bestuurlijke carrière', zegt hij. 'Het is een moeilijk besluit, maar we kunnen niet anders.' Dat komt omdat er te weinig personeel is, een hoog ziekteverzuim en het personeel ook nog eens doodmoe is na ruim twee jaar corona.

Kwaliteit van zorg

'Het zit hem op capaciteit van mensen, op vitaliteit, maar ook op de kwaliteit van zorg die we hier leveren', zegt Eringa. 'Als je met zo weinig mensen bent, zit je in een overlevingsmodus. Uiteindelijk blijkt de ploeg te klein en te kwetsbaar om de kwaliteit te blijven garanderen en ook de sprong naar de toekomst te maken.' Daarmee doelt hij op de fusie met het HagaZiekenhuis in Den Haag die op 1 januari moet ingaan.
Pier Eringa
Pier Eringa © ANP
Omdat de ploeg zo klein is en iedereen die beschikbaar is nagenoeg continu moet werken, kwamen ook de opleidingen in het gedrang. Daar was volgens Eringa simpelweg geen tijd voor. Bovendien was met de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd vorig jaar afgesproken om maatregelen te nemen op de SEH en ook de procedures beter te borgen. Dat lukte allemaal niet. 'En dat is precies wat we de komende maanden gaan doen tot 1 oktober', aldus de directeur ad interim.

Gemeente boos

Het besluit voor de gedeeltelijke sluiting kwam voor de gemeente Zoetermeer als een complete verrassing. Wethouder Ingeborg ter Laak (CDA) van zorg en welzijn: 'We waren ook gewoon boos en teleurgesteld net als alle Zoetermeerders.' De gemeente heeft afgelopen week dan ook contact gehad met het ziekenhuis om te vragen om opheldering en vooral om garanties voor de toekomst te horen. 'Zoetermeer verdient gewoon een volwaardig ziekenhuis met een volwaardige SEH', zegt de wethouder.
De wachtruimte in het LangeLand Ziekenhuis staat er verlaten bij
De wachtruimte in het LangeLand Ziekenhuis staat er verlaten bij © Omroep West
'Het ziekenhuis zegt de kwaliteit van de zorg niet meer te kunnen garanderen. En dan is er een noodoplossing nodig. Daarvoor heb ik respect', zegt Ter Laak. 'Maar nu moeten ze keihard aan de slag om dat personeelstekort op te lossen en ervoor te zorgen dat het allemaal wel weer kan. Wij hebben als gemeente ook gevraagd wat ze van ons nodig hebben om een aantrekkelijke werkgever te worden.' En de gemeente is bereid daarin ver te gaan, aldus de wethouder.

Huisvesting en kinderopvang

Zoetermeer wil kijken of het aantrekkelijke huisvesting kan aanbieden voor nieuw personeel van het ziekenhuis. Ook kan er gepraat worden over de mogelijkheid tot 24 uurs kinderopvang. Maar een antwoord op die vraag is er nog niet. Daarover volgen nog gesprekken. Het ziekenhuis zelf is ondertussen bezig om opleidingen te regelen voor het personeel dat op de SEH werkt en krijgt daarbij steun van het HagaZiekenhuis.
De deur van de Spoedeisende Hulp is dicht
De deur van de Spoedeisende Hulp is dicht © ANP
'Personeel kan het HagaZiekenhuis niet leveren, maar wel opleidingen en kennis', verduidelijkt Eringa. 'Het Haga is een topklinisch opleidingsziekenhuis.' Daarover zijn inmiddels afspraken gemaakt. 'Ook gaan we kijken naar de procedures en werkwijze hier op de SEH om te kijken of het efficiënter en beter kan.' Eringa benadrukt dat de gedeeltelijke sluiting geen voorbode is voor een verdere uitkleding van de afdeling. Hij bezweert dat na 1 oktober er een Spoedeisende Hulpafdeling blijft die zeven dagen per week 24 uur per dag open is.