Concertzaal Amare twee centimeter opgetild voor reparatie

Amare
Amare © ANP
DEN HAAG - Cultuurpaleis Amare in Den Haag is maandag en dinsdag ruim twee centimeter opgetild om reparaties te verrichten. Door een constructiefout verzakken de vloeren in het nieuwe muziek- en theatercomplex in het centrum van de stad en konden tien deuren niet meer open. Het meest risicovolle gedeelte van de operatie is volgens directeur Jan Zoet inmiddels voorbij.
Zoet heeft er het volste vertrouwen in dat de klus dinsdag helemaal goed afloopt. Het gebeurt volgens hem allemaal degelijk. Maar voorlopig is de boel in het gebouw nog niet aan kant, want voor de herstelwerkzaamheden moest van alles overhoop worden gehaald.
De zaal was kort na de opening al iets gezakt en dat moest worden verholpen. De ruimte, met 1500 zitplaatsen, rust op vijftien pilaren waarin veertig trillingsdempers horizontaal werden verwerkt. Die dempers waren al heel snel meer vervormd dan was verwacht. Ze werden nu vervangen door steviger, volgens Zoet nu extra goed geteste, exemplaren. Daarom moest de zaal beetje bij beetje worden opgetakeld om de nieuwe dempers in de pilaren te schuiven.

Nog maanden herstelwerkzaamheden

Bouwer Cadanz nam de herstelwerkzaamheden voor zijn rekening. Er hoefden geen uitvoeringen te worden afgelast, want er was niks gepland in verband met de zomer. Maar Amare zit nog wel tot in oktober met het herstellen van plafonds, bekleding, bekabeling en andere zaken die van de werkzaamheden te lijden hadden.
Het publiek zal er niet veel last van hebben. Van 1 tot 7 september barst het podiumseizoen er ook gewoon los, met de muziektheaterproductie Maduro over verzetsheld en naamgever van miniatuurstad Madurodam George Maduro. Het is een productie van Amare en het Residentie Orkest in samenwerking met Kwekers in de kunst, De Dutch Don’t Dance Division en Rabarber.