Marchingband uit Katwijk wereldkampioen: 'We laten ons inspireren door legers'

DVS wereldkampioen marchingband
DVS wereldkampioen marchingband © Omroep West
KATWIJK - Muziekvereniging DVS uit Katwijk is wereldkampioen geworden bij het Wereld Muziek Concours in Kerkrade. De marchingband veroverde dit weekend de titel op het onderdeel mars. 'Belangrijk is dat een uitvoering superstrak is en dat we uitstraling hebben', vertelt Joas Schuitemaker, de trompettist van de band. 'We laten ons hiervoor inspireren door legers van over de hele wereld.' De tweede prijs in het mars-onderdeel ging naar de Leidse marchingband K&G, die ook de publieksprijs wist te winnen.
'De grote uitdaging van marsmuziek is dat de combinatie van muziek en choreografie indrukt maakt', vertelt Max Spaan, de saxofonist van de 52-koppige marchingband uit Katwijk. 'We liepen in bochten en in diagonalen. We werden groter als orkest en ook weer kleiner. En we hebben gezongen, strak gedraaid en op tijd bij het commando halt gestopt.'
'Het liep allemaal strak', vervolgt de saxofonist. 'Het onderdeel waar we echt mee hebben gescoord was de speciale DVS-bocht. Onze marchingband verandert van richting en daarbij lopen we schuin door elkaar heen. Zonder botsingen.'
Marchingband uit Katwijk wereldkampioen op het onderdeel mars
De marswedstrijden werden gehouden in het Parkstad Limburg Stadion, de thuishaven van voetbalclub Roda JC. 'We wisten onze score en toen we zondagavond de jurypunten zagen van de bands die nog na ons kwamen, wisten we dat wij voor de komende vier jaar de wereldkampioen zijn. Dat was een enorme ontlading', vertelt tambour major Patrick Boezaard.
'Alle hoofddeksels gingen de lucht in en in het publiek zag ik mensen met tranen in de ogen.' De hoofdprijs is een vaandel die nu in het verenigingsgebouw van DVS in Katwijk te bewonderen is.

K&G tweede, maar wel publieksprijs

De Katwijkers wonnen maar nipt van nummer twee K&G. De show- en marchingband uit Leiden eindigde met 94.97 punten vlak achter DVS die 96.69 punten scoorde. Volgens het publiek was K&G wel de beste van de dag en sleepte de publieksprijs in de wacht. Ook de nieuwe tambour-maître van K&G, Justin Heemskerk, viel in de prijzen. Hij werd verkozen tot beste van de dag.