Eerste microwoning in Goudse achtertuin: oplossing voor de woningnood?

GOUDA - Veel blije gezichten bij de plaatsing van een microwoning in de achtertuin van de Goudse Tessa Halm. Volgens microwoningoprichter Matthijs Rolleman de eerste van dit soort in Nederland. Hij denkt dat tiny houses op particuliere grond 'een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan het oplossen van de woningnood'. Huurster Lianne is blij met haar 24 vierkante meter en tuineigenaar Tessa is blij met de verdiensten en het verdwijnen van haar bouwvallige schuur. Anders dan sommige overburen, die het huis te hoog vinden en zeggen dat er geen vergunning voor is gegeven. 'Ik heb niks gezien in de krant.'
Een microwoning is hetzelfde als een tiny house. Anders is dat een eigenaar, die er een in zijn tuin laat zetten, en de huurder die erin gaat wonen er zelf geen omkijken naar hebben. 'Wij professionals regelen alles, de vergunning, we bouwen, installeren en doen het onderhoud. De huurder krijgt een zelfstandige woning met eigen adres en de grondeigenaar krijgt de helft van de huur (750 euro)', zegt Matthijs Rolleman, die het project samen met Ralph de Boer en Bram Wingens heeft opgezet.
De gasloze, prefab microwoning is gebouwd in Estland en bestaat uit een slaaphoek en een woonkamer met grote ramen. Die zijn zo geplaatst dat de huurder veel licht heeft, maar toch niet bij de eigenaar naar binnen kijkt. Er is een keuken, een badkamer met douche, wc en wastafel. Er is duurzaam gebouwd met muren van bewerkt hout, hr triple glas en vloerverwarming.
Tuineigenaar Tessa Halm; in haar tuin zie je de woning amper
Tuineigenaar Tessa Halm; in haar tuin zie je de woning amper © Omroep West
Dat de eerste microwoning in Gouda staat, is mede te danken aan tuineigenaar Tessa Halm. Zij reageerde op een oproep van Rolleman in de krant, als enige. 'Ik dacht meteen: goed idee. Ik heb een grote tuin, een krakkemikkige schuur die ik niet gebruik en er is iemand aan een woning geholpen op een leuke plek', zegt ze. 'Het is niet dé oplossing voor de woningnood, maar je kunt in elk geval iets doen.'
Huurster Lianne, die nu in Bilthoven woont, heeft haar huisje nog niet gezien, omdat ze moest werken. Telefonisch vertelt ze opgetogen over haar nieuwe onderkomen: 'Ik ga weer studeren in Amsterdam en zocht iets op maximaal een uur afstand, dat ik kon betalen. 750 euro huur is veel, maar ik krijg huurtoeslag, dan gaat het net. Ik hoop op een leuk contact met Tessa en Gouda lijkt me een leuke stad.'

Vergunning in de pijplijn

De naaste buren reageerden over het algemeen positief op het plan, behalve enkele overburen. 'Ik heb helemaal geen bouwvergunning gezien', zegt de overbuurman 'en het gebouw is veel hoger dan afgesproken.' 'Ik heb een mail van de gemeente dat de vergunning onderweg is', zegt Rolleman. 'Ik heb overlegd met wethouder Tetteroo (bouwen) en zijn ambtenaren. Die zagen aanvankelijk leeuwen en beren op de weg. Het wijkt bijvoorbeeld af van het bestemmingsplan. Maar ze hebben besloten het toch te proberen.' De wethouder en de gemeente zullen vanwege vakantie volgende week reageren.
Uitzicht huurster Lianne op achtertuin Tessa
Uitzicht huurster Lianne op achtertuin Tessa © Omroep West
Dat het huisje midden in een wijk ligt, noemt Rolleman een voordeel. 'In buitengebieden gebeurt al genoeg. Gouda is de eerste gemeente die toehapt. Als we het hier voor elkaar kunnen krijgen, kan het elders ook lukken'. Hij heeft aanvragen uitstaan in steden als Elst, Rijnsaterwoude, Hengelo, Woerden Almere, Bunnik en Houten. 'De woningcrisis is enorm en wij geloven dat een deel van de oplossing van de gewone man komt. Dit is een duurzame, lange termijn oplossing'.

Evaluatie volgend jaar

Volgende week worden elektriciteit en water aangesloten, dan trekt Lianne er op 3 september in. Dan nog met noodkeuken, die in de loop van de maand vervangen wordt door een gloednieuw exemplaar met inductieapparatuur. Het huis krijgt die maand ook een sedumdak, dat is een groendak met beplanting. Het staat er voorlopig voor twee jaar, waarbij na een jaar wordt geëvalueerd. 'Wat mij betreft is het voor de lange termijn', zegt Tessa Halm.
Microwoning in Gouda wordt op plaats gezet
Microwoning in Gouda wordt op plaats gezet © Matthijs Rolleman