Ter Heijde is het beu: strandgangers parkeren auto op plekken van bewoners

Deze vrouw (r) attendeert bestuurders erop dat ze hier niet mogen parkeren
Deze vrouw (r) attendeert bestuurders erop dat ze hier niet mogen parkeren © WOS
TER HEIJDE - Het was woensdag weer raak in Ter Heijde. Strandgangers die hun auto neerzetten op een parkeerplek die gereserveerd is voor bewoners. Een vrouw stapt haar huis uit en maant de automobilist om haar auto ergens anders te parkeren.
Bij het ingaan van Ter Heijde, via de Strandweg of Karel Doormanweg, staat op een wit bord aan een lantaarnpaal dat automobilisten een parkeerzone voor vergunninghouders inrijden. Ook op de parkeerplaatsen voor de woningen staat dat deze gereserveerd zijn. Toch gebeurt het op stranddagen geregeld dat mensen van buiten het kustdorp hun auto er neerzetten.
'Er komen mensen die niet weten dat ze hier niet mogen staan, want ze letten niet op de borden', zegt een inwoonster van Ter Heijde. 'Dan ga ik naar buiten om te zeggen dat ze er niet mogen staan, omdat het voor vergunninghouders is. Voor de bewoners zelf.'
Dit zijn de waarschuwingsborden
Dit zijn de waarschuwingsborden © WOS
Ondanks de borden is het volgens Jan Bogaard, voorzitter van bewonersvereniging Hint, te onduidelijk aangegeven waar strandgangers niet mogen parkeren. Dat zou beter aangegeven moeten worden op borden. 'En wat ook wel handig is, is dat we wat meer markeren. Zodat de plaatsen voor vergunninghouders er wat duidelijker uitspringen', oppert Bogaard.
Toch is het niet voor iedereen onduidelijk. 'Ik ben het dorp ingereden, maar zag dat er veel voor vergunninghouders was. Dus ik durfde hier niet te parkeren', vertelt iemand uit Zoetermeer. 'Ik vind wel dat het duidelijk aangegeven wordt. Het wordt alleen niet zo goed aangegeven waar je wél kunt parkeren.'

Slaperdijk

Een geschikte parkeerplaats vinden in of nabij het dorp is dus nog niet zo eenvoudig. De nieuwe coalitie van de gemeente Westland heeft een oplossing voor ogen: op warme stranddagen het hek van de Slaperdijk opendoen, zodat daar ook geparkeerd worden.
Slaperdijk
Slaperdijk © Google Street View
Dit gebeurt nog niet. Al is het volgens Bogaard ook niet bepaald wenselijk. 'De vraag is of je daar niet juist meer mensen mee aantrekt, terwijl we eigenlijk mensen zoveel mogelijk elders willen laten parkeren.'
Bogaard doelt daarmee bijvoorbeeld op het nabijgelegen Molenslag, waar een grote (betaalde) parkeerplaats ligt. 'Ik denk dat het goed is om Ter Heijde toch te zien als de plek waar je op de fiets naar het strand moet komen', vindt Bogaard.
De gemeente Westland komt snel in actie, laat een woordvoerster woensdagmiddag weten. Zo worden tijdelijk borden neergezet in straten waar alleen vergunninghouders mogen parkeren. Als het parkeerterrein naast de Monsterse Reddingsbrigade vol is, kunnen automobilisten terecht bij Molenslag iets verderop. Overigens worden strandgangers geadviseerd om met de fiets te komen.