Omgekeerde vlaggen nu echt weg, naam aannemer niet bekend uit angst voor bedreigingen

Omgekeerde vlaggen bij Zoeterwoude, foto ter illustratie
Omgekeerde vlaggen bij Zoeterwoude, foto ter illustratie © MediaTV
REGIO - Ruim een week hebben actievoerders de tijd gekregen om de honderden omgekeerde Nederlandse vlaggen langs provinciale wegen weg te halen. Dat gebeurde niet. Daarom laat de provincie Zuid-Holland de protestvlaggen vanaf nu verwijderen, om ongelukken te voorkomen. Wie de klus gaat klaren blijft geheim, uit angst voor bedreigingen.
Al een aantal weken wapperen langs provinciale wegen omgekeerde vlaggen, opgehangen door boeren en sympathisanten die hiermee tegen het stikstofbeleid van de overheid protesteren. De 'gevaarlijkste' protestuitingen zijn al door de provincie opgeruimd. Het ging bijvoorbeeld om vlaggen die loshingen, het zicht van camera's blokkeerden of 'die het zicht op borden of verkeerslichten belemmerden'.
Zuid-Holland zegt veel meldingen te krijgen over de protestactie, want de driekleuren vormen een gevaar. Zo kwam een afgescheurde vlag terecht op een rijdende auto op een provinciale weg in het Westland. 'Hierdoor gebeurde gelukkig geen ongeluk, maar het was wel de druppel', vertelde een woordvoerder van de provincie eerder. 'Hier trekken wij een grens', zegt gedeputeerde Zevenbergen in een filmpje op Twitter. 'De provincie kiest maar één kant, en dat is die van verkeersveiligheid.'
Vorige week spraken we boeren over het voornemen om de protestvlaggen te verwijderen:
De provincie heeft een aannemer bereid gevonden om de vlaggen los te knippen en te bewaren. De naam van het bedrijf wordt niet bekendgemaakt, nadat elders in het land loonwerkers zijn bedreigd die boerenblokkades op snelwegen opruimden. 'Uit veiligheidsoverwegingen maken wij de firma niet bekend', aldus een woordvoerder. Van concrete bedreigingen richting de aannemer is overigens nog geen sprake. De provincie zelf heeft wel bedreigingen ontvangen. Van een aantal berichten is aangifte gedaan, vertelt gedeputeerde Frederik Zevenbergen vrijdag in West Wordt Wakker op Radio West.
De vlaggen vind je onder andere op de N209 bij Hazerswoude-Dorp en de N231 bij Nieuwkoop. Ook in het Westland hangen op veel plekken protestvlaggen. Zo hangen langs de N223 tussen Westerlee en De Lier zeker honderd omgekeerde Nederlandse vlaggen, net als op de N211 (Nieuweweg) tussen Den Haag en Poeldijk. Daar zijn eerder vlagophangers door de politie aangesproken.

Protestvlaggen niet in de container

De vlaggen worden niet weggegooid. 'Als je kan aantonen dat een vlag van jou is, dan mag je die komen halen. Maar dan wel tegen de kosten die wij hebben moeten maken voor het veilig verwijderen van de vlag', aldus de provincie Zuid-Holland. Eerder namen Rijkswaterstaat en sommige gemeenten al de stap om vlaggen en spandoeken weg te halen.