Lokale partij in Noordwijk bruist door soap over schorsen en grensoverschrijdend gedrag

© Bruisend Noordwijk
NOORDWIJK - Het bruist in Noordwijk, is het motto van de lokale politieke partij Bruisend Noordwijk, maar zoals dat nu gebeurt zal vast niet de bedoeling zijn geweest. De lokale partij, die met één zetel in de gemeenteraad zit, doet het stof opwaaien met een interne soap. De nummer twee van de lijst, bestuurslid Jeroen Arbouw, heeft de nummer één, Jaap de Moor, deze week geschorst. En omgekeerd, want als voorzitter heeft De Moor ook Arbouw geschorst. Maar waarom? Het is niet direct duidelijk uit de toelichting die beide heren geven.
Het lijkt te draaien om het optreden van de voorzitter en oprichter van de partij, De Moor, om mogelijke malversaties en wanbestuur, en waarschijnlijk ook om geld. Daarnaast zou er sprake zijn van 'grensoverschrijdend gedrag'. Volgens Arbouw heeft voorzitter De Moor na meerdere meldingen van grensoverschrijdend gedrag een klacht aan zijn broek gekregen.
Het bestuur wil dat onderzoeken, maar De Moor leek dat onderzoek te frustreren. De klacht gaat over 'wanbestuur', maar details kan en wil Arbouw niet geven omdat anders onderzoek geen zin meer heeft. Vanwege de houding van De Moor werd hij geschorst door het bestuur. ‘Toen uit meldingen bleek dat De Moor als beklaagde meerdere keren de klager intimiderend had bejegend en hij ondanks onze waarschuwing toch doorging, konden wij als bestuur niet anders dan hem te schorsen’, zegt Arbouw.

Wel of niet in bestuur?

De Moor zegt ook dat hij niets begrijpt van de aanklacht van grensoverschrijdend gedrag. 'Ik kan mij daar niets van voorstellen, het is gewoon niet waar, het is gewoon een vorm van reputatieschade door een persoon van niet onbesproken gedrag', aldus De Moor. Volgens De Moor is er zelfs sprake van smaad en laster die zou kunnen leiden tot een aangifte.
Volgens De Moor zou Arbouw daarnaast zelfs niet rechtmatig in het bestuur zitten. Hij staat wel in het register van de Kamer van Koophandel, maar is volgens De Moor nooit benoemd door de leden. Arbouw zegt dat de inschrijving geheel rechtsgeldig is. De Moor van zijn kant bestrijdt dat de mensen die zich bestuurslid noemen eigenlijk formeel wel in het bestuur zitten. Dus ook geen besluiten kunnen nemen, laat staan hem schorsen.

Geen inkijk in de portemonnee

Wat ook nog speelt, is dat De Moor volgens Arbouw het bestuur geen financiële verantwoording wil overleggen terwijl de bestuursleden wel hoofdelijk aansprakelijk zijn. En er zijn nog wel een paar vragen, zoals over de financiering van de verkiezingscampagne, dit voorjaar. ‘Als je nagaat, het huren van een cameraploeg, een fotosessie, bedrukken van jassen, dat kost al gauw honderden euro’s’, zegt Arbouw.
Maar kan de partij met 20 leden dat wel betalen van de contributie van ieder 20 euro? ‘Dat is hoogstens 400 euro, maar De Moor wil daar niets van laten zien’, zegt Arbouw. ‘Zelfs als hij het heeft voorgeschoten of geleend, lijkt mij dat er geen enkele reden is om géén inzage te geven in stukken waar wij als bestuur niet alleen recht op hebben maar ook nog eens volledig voor verantwoordelijk zijn.’

Aansluiting bij andere partij uitgesteld

De Moor had zich binnenkort willen aansluiten bij een andere lokale partij, de Partij voor de Inwoners, die ook in het Noordwijkse college zit. Maar dat is inmiddels - ook volgens een verklaring van die partij - 'in goed overleg uitgesteld'. Hoe het verder moet met Bruisend Noordwijk? Op 23 augustus is er mogelijk een ledenvergadering. Althans, dat zegt de voorzitter, maar de rest van het bestuur weet van niets.