Haagse straat in week tijd twee keer opgeschrikt door brandstichting: 'Niet goed bij je hoofd'

Agenten inspecteren de autobrand
Agenten inspecteren de autobrand © Regio15
DEN HAAG - Bewoners en omwonenden van de Haagse Ilpendamstraat zijn in één week tijd twee keer opgeschrikt door brandstichting. Afgelopen zondag werd voor de eerste keer geprobeerd om een geparkeerde auto in brand te steken. Een oplettende buurtbewoner kon voorkomen dat de auto volledig uitbrandde, maar woensdagnacht was het weer raak. Nogmaals werd geprobeerd om hetzelfde voertuig in de fik te steken. De eigenaresse zegt geschrokken te zijn. Net als flatbewoners die naast de parkeerplaats wonen.
De Ilpendamstraat, vlakbij het HagaZiekenhuis, oogt donderdagmiddag behoorlijk rustig. De auto die tot tweemaal toe in brand is gestoken en achter een houten schutting staat, heeft niet enorm veel schade, maar dat komt door snel ingrijpen van de buurtbewoners zelf. Zondag kon worden voorkomen dat de auto uitbrandde door een buurman die de vlammen opmerkte en de brand snel besloot te blussen. Toen is geprobeerd één van de wielen in brand te steken. Woensdagnacht werd een nieuwe poging gedaan bij de motorkap, legt eigenaresse Jeanine Martina (32) uit.
Ze is met haar vriend naar buiten gekomen, omdat de auto moet worden weggesleept. Hoewel niet alle buurtbewoners de branden hebben meegekregen, zit de schrik er bij sommige goed in. Een buurtbewoner die tegenover de parkeerplek woont, staat op het balkon naar de auto te kijken. Woensdagnacht hebben Jeanine en haar vriend zelf een uitslaande brand kunnen voorkomen, doordat ze de vlammen op tijd zagen. 'Het was erg heet en we waren even het balkon opgegaan. Toen we wilden gaan slapen en de keukendeur dicht wilden doen, zagen we de brand opeens. We zijn snel met water naar buiten gegaan om te blussen', vertelt Jeanine nog geschrokken.

Aanmaakblokjes met brandende vloeistof

Ze zag dat er aanmaakblokjes, overgoten met brandende vloeistof, tussen de motorkap zaten. 'Die heb ik in een zakje gedaan voor de politie.' Haar vriend vult aan: 'De eerste keer heeft de buurman de brand dus geblust, hij heeft toen een briefje achtergelaten op de auto. We zagen het de volgende ochtend pas, want we moesten naar de garage omdat de auto ook al een tijd allerlei problemen heeft.'
Wie erachter zou kunnen zitten, weet Jeanine niet. 'We hebben wel problemen met het bedrijf waar we de auto hebben gekocht, omdat er van alles mis mee is...', vertelt ze, waarna ze nadenkt. 'Maar ik weet het niet. Ik heb geen bewijs, zoals camerabeelden of iets. Een buurman zei wel dat hij een man kort erna zag wegrijden in een auto', vertelt ze terwijl het voertuig wordt weggesleept.
De auto werd twee keer in brand gestoken
De auto werd twee keer in brand gestoken © Natascha Frensch

'Je bent niet goed bij je hoofd als je dit doet'

De buurman op het balkon zegt ook enorm geschrokken te zijn. 'Je bent niet goed bij je hoofd om dit te doen in een woonwijk. Aan de andere kant van de schutting woont een jong gezin. Je moet er helemaal niet aan denken wat er gebeurd zou zijn als de auto volledig uitbrandde en de vlammen over waren geslagen. Als-ie eenmaal goed in brand staat, dan gaat-ie hard', aldus de bewoner. 'Ik ben behoorlijk kwaad, maar ik kan mijn woede op niemand richten, want ik weet ook niet wie erachter zit of zitten. Maar die mogen ze van mij een paar dagen wegstoppen. Zelf had ik het niet door, pas toen de brandweer erbij was gekomen.'
Eerder werd de buurt al opgeschrikt door een felle brand in een tuin tegenover de flat. 'Toen zat het roet op mijn ramen. Het was heel heftig, maar wel snel uit. Behoorlijk schrikken. Hier in de straat heb je wel vaker vernielingen. Autoraampjes die kapot worden geslagen om in te breken, kapotte spiegels of krassen op auto's.' Zelf heeft de buurtbewoner geen auto. 'Dan zou ik wel echt camera's hier ophangen.' Jeanine houdt haar hart vast als haar auto straks weer voor de deur staat. 'Ik ben wel bang, ja. Ik wil ook geen problemen met buren.' Ze gaat aangifte doen bij de politie, die ook van brandstichting uitgaat. Net als de buurman hoopt ze dat er geen derde poging wordt gedaan.