'Slechts een paar patiënten per dag extra' voor omringende ziekenhuizen LangeLand

De SEH van LangeLand Ziekenhuis gaat vanaf augustus drie dagen in de week dicht
De SEH van LangeLand Ziekenhuis gaat vanaf augustus drie dagen in de week dicht © ANP
DEN HAAG - De sluiting van de spoedeisende hulp van het LangeLand Ziekenhuis in Zoetermeer heeft tot dusver geen problemen opgeleverd bij omringende ziekenhuizen. 'De ziekenhuizen laten weten dat ze het merken, maar de effecten zijn eigenlijk marginaal', vertelt de manager van het Netwerk Acute Zorg West (NAZW) Frank de Groot. De spoedeisende hulp in Zoetermeer is vanaf deze week van dinsdagochtend tot vrijdagochtend dicht door personeelstekorten.
Hoewel ze het 'gewoon niet wilden' moest het LangeLand Ziekenhuis er toch aan geloven: de spoedeisende hulp is vanaf deze week drie dagen per week dicht. Na de omstreden sluiting hebben de zorginstellingen in de regio donderdag een eerste evaluatie gehouden. Daar kwam uit dat omringende ziekenhuizen, zoals het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda en het Leids Universitair Medisch Centrum, slechts 'een paar patiënten per dag extra' krijgen, aldus De Groot.
Het LangeLand ziekenhuis in Zoetermeer | ANP
Het LangeLand ziekenhuis in Zoetermeer | ANP
Om de effecten van de sluiting zoveel mogelijk te beperken, zijn er met ziekenhuizen, huisartsen en de ambulancedienst in de regio afspraken gemaakt over het overnemen van patiënten. Vanaf volgende week gaan de hospitalen precies bijhouden hoeveel extra patiënten vanuit Zoetermeer op hun spoedeisende hulp binnenkomen. De gedeeltelijke sluiting van de SEH in Zoetermeer duurt tot 1 oktober.

Problemen pas verwacht in september

Voorzitter van Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen, David Baden zei eerder dat hij verwachtte dat ziekenhuizen in de regio vooral vanaf september last zouden gaan krijgen van langere wachttijden op de SEH's. Volgens Baden zijn dan de meeste mensen terug van vakantie en wordt het sowieso drukker op hulpposten.
De Groot voegt daaraan toe dat de drukte door de terugkerende vakantiegangers hopelijk wel wordt opgeheven doordat ook zorgpersoneel tegen die tijd terug is van verlof.

Kamervragen

Ook in de politiek werd deze zorg uitgesproken. In Kamervragen aan minister Kuipers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, over de sluiting van de spoedeisende hulp vraagt SP-lid Hijink zich af of omringende ziekenhuizen deze zorg wel op zich kunnen nemen.
Ook vraagt Hijink zich af waarom de sluiting tot 1 oktober dit jaar duurt. 'Heeft het LangeLand Ziekenhuis dan genoeg personeel geregeld voor de spoedeisende hulp of zijn dan de plannen bekend voor de afbouw van andere afdelingen van het ziekenhuis?', aldus Hijink. Minister Kuipers heeft nog geen antwoord gegeven op deze vragen.