Update

Bedreigingen om weghalen protestvlaggen, provincie doet aangifte

De omgekeerde protestvlaggen van de boeren worden weggehaald
De omgekeerde protestvlaggen van de boeren worden weggehaald © Omroep West
REGIO - Het weghalen van omgekeerde vlaggen langs provinciale wegen heeft tot bedreigingen aan het adres van de provincie Zuid-Holland geleid. Dat zegt gedeputeerde Frederik Zevenbergen vrijdagochtend in West Wordt Wakker op Radio West. Van een aantal bedreigingen wordt aangifte gedaan.
Al een aantal weken wapperen langs provinciale wegen omgekeerde vlaggen, opgehangen door boeren en sympathisanten die hiermee tegen het stikstofbeleid van de overheid protesteren. Zuid-Holland laat vanaf vrijdag vlaggen weghalen die een gevaar voor de verkeersveiligheid vormen. De aannemer die dat gaat doen blijft geheim, uit angst voor nog meer bedreigingen.
'Ik wil er zo weinig mogelijk aandacht aan geven', zegt de gedeputeerde over de ontvangen bedreigingen. 'Als ik vertel wat er in de berichten staat, zullen veel mensen dat schandalig vinden. Voor een aantal mensen is het ook een call to action om daarmee door te gaan.'
Vrijdagochtend werden de vlaggen langs provinciale wegen weggehaald:
Omgekeerde protestvlaggen weggehaald in Zuid-Holland
Zuid-Holland zegt veel meldingen te krijgen over de protestactie, want de driekleuren vormen een gevaar. Zo kwam een afgescheurde vlag terecht op een rijdende auto op een provinciale weg in het Westland. 'Hierdoor gebeurde gelukkig geen ongeluk, maar het was wel de druppel', vertelde een woordvoerder van de provincie eerder.
De vlaggen vind je onder andere op de N209 bij Hazerswoude-Dorp en de N231 bij Nieuwkoop. Ook in het Westland hangen op veel plekken protestvlaggen. Zo hangen langs de N223 tussen Westerlee en De Lier zeker honderd omgekeerde Nederlandse vlaggen, net als op de N211 (Nieuweweg) tussen Den Haag en Poeldijk. Daar zijn eerder vlagophangers door de politie aangesproken.