Nieuws

Sproeier houdt Malieveld nat nu het gortdroog is: mag dat eigenlijk wel?

Sproeimachine op het Malieveld staat aan
Sproeimachine op het Malieveld staat aan © Omroep West
DEN HAAG - Een gek gezicht vrijdag op het Malieveld in Den Haag. Daar staat een flinke sproeimachine te spuiten om het gras nat te houden. En dat in tijden van grote droogte en een officieel watertekort. Kan dat zomaar?
Het is geen kleine jongen, de sproeimachine op het Haagse Malieveld. Het ijzeren gevaarte op vier autobanden spuit tientallen liters water per minuut over het droge grasland. Aan de kar zit een zwarte slang die het water uit een gracht iets verderop naar het evenemententerrein pompt.
Malieveld besproeid ondanks watertekort
Staatsbosbeheer beheert het grasveld tegenover station Den Haag Centraal en verklaart de opmerkelijke actie. 'Onlangs is het Malieveld opnieuw ingezaaid, het nieuwe gras heeft elke week water nodig', aldus woordvoerder Marcel van Dun. 'We hebben de afgelopen maanden veel evenementen gehad, en er komen er nog meer aan. Daar is een goede grasmat voor nodig.'
Het besluit om het Malieveld nat te spuiten, ondanks een officieel watertekort, ging niet over een nacht ijs, weet Van Dun. In een aantal delen van Nederland, zoals in het Gelderse waterschap Rijn en IJssel, geldt namelijk een sproeiverbod, maar zo'n verbod is nog niet in onze regio van kracht.
'In het gebied van Delfland geldt (nog) geen sproeiverbod. Maar omdat het voorlopig droog blijft, is het goed om zuinig met water om te gaan', aldus een woordvoerster van het Hoogheemraadschap. In dat advies ziet Staatsbosbeheer ruimte om de sproeimachine aan te zetten. 'Het algemeen belang gaat nu even voor', verklaart de woordvoerder. Ook het landelijke Managementteam Watertekorten heeft nog niet gerept over een sproeiverbod. Overigens is en blijft er voorlopig genoeg drinkwater beschikbaar in Nederland.

Golfbanen en voetbalvelden blijven groen

Ook Golfclub Westerpark langs de A12 bij Zoetermeer blijft vrolijk doorsproeien, maar doet dat met mate. De baanmanager zegt dat het gras rondom de afslagplaats en de hole - waar het balletje terecht moet komen - anders is dan het tussenliggende gras. Daarom gaat het beregeningssysteem daar iedere nacht aan, en op de zogenoemde fairway twee keer per week. Bovendien ligt de baan op een kleigrond, en die ondergrond laat minder snel water door dan een zandgrond.
Ook de sportvelden worden iedere nacht natgehouden, zoals in de gemeente Westland. Volgens de beheerder van de grasvelden, blijft dat zo totdat het waterschap een sproeiverbod afkondigt. De geïntegreerde sproei-installaties gebruiken daarvoor slootwater. Dankzij een drainagesysteem vloeit overtollig water terug de sloot in. 'Er gaat geen kostbaar water verloren', zegt de beheerder.