Nieuws

Heb je de ballen verstand van jeu de boulen? Lees hier drie basistips van kenners!

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © ANP
DEN HAAG - Wie wel eens in Frankrijk komt herkent ongetwijfeld dit beeld: senioren in korte broek en soms een alpino, die zich volledig overgeven aan een pittig potje petanque. Een sport die wij in Nederland kennen onder de naam jeu de boules en bij ons vaak wordt gezien als een campingspelletje. Mocht jij deze zomer op de camping in Frankrijk nog van plan zijn om petanque te gaan spelen met een stel locals, dan moet je goed beslagen ten ijs komen. De leden van jeu-de-boules-club 'Altijd Voorwaarts' in Den Haag hebben wel een paar eenvoudige tips voor je.
Hoewel er ook jeu de boules-verenigingen zijn waar de sport op competitieniveau wordt beoefend, is deze Haagse club vooral een gezelligheidsvereniging. Veel leden zijn senioren die bijvoorbeeld alleen zijn komen te staan en die hier de nodig warmte en gezelligheid vinden. Het is een belangrijke functie van deze club, maar dat betekent niet dat er niet serieus gespeeld wordt.
De meeste leden hebben het spel ooit ontdekt tijdens een vakantie in Frankrijk en vonden het leuk om er meer mee te doen. Bij buurthuis Wings in het Haagse stadsdeel Loosduinen liggen tien banen. De leden spelen het spel op de Franse manier: dat houdt in dat het sociale element belangrijk is. Er wordt veel gelachen en na het spelen wordt er meestal een wijntje gedronken op het terras. Dat neemt niet weg dat er ook bloedfanatieke spelers tussen zitten. 'De gemoederen lopen wel eens wat hoger op, maar het wordt altijd op een goede manier opgelost', zegt clublid Piet Osefius.
Jeu de boules spelen op de camping? Haagse vereniging 'Altijd Voorwaarts' heeft tips voor beginners!
Omroep West vroeg een aantal leden van 'Altijd Voorwaarts' naar hun beste tips.

Tip 1: speel het spel volgens de regels

De leek heeft nog wel eens de neiging om maar wat in het wilde weg te gaan staan 'boulen', omdat mensen dan niet precies weten hoe het spel werkt. Met andere woorden: ze doen maar wat. Dat is volgens de leden hier al helemaal fout. De eerste tip van Piet is dan ook: 'speel het volgens de officiële spelregels. Op campingniveau gooit men vaak om en om een bal. Maar het gaat er juist om dat je de bal van de tegenstander moet verbeteren. Leden Hans en Reiner hebben een geruststellende mededeling: 'de regels zijn niet moeilijk'.

Tip 2: 'gooi goed'

Het is een open deur, maar de manier waarop je gooit is allesbepalend. Elly is volgens de leden van de vereniging de beste speelster in het gezelschap, Haar tip is een beetje melig: 'altijd vooruit gooien'. Piet en Hans willen hier nog wel iets serieus aan toevoegen: 'je moet de boule altijd onderhands gooien en nawijzen'. Ellen vult hen aan: 'je moet gewoon leren om met een bepaalde schwung die bal te gooien, om hem ver weg te krijgen'.

Tip 3: 'concentreer je'

Wanneer je speelt voor de gezelligheid en onder het genot van een glaasje Franse wijn dan bestaat het risico dat je snel afgeleid wordt. Dat is volgens de ervaren spelers niet goed. Henk Lammertink speelt ook golf en ziet wel wat overeenkomsten: 'bij beide sporten moet je je echt concentreren op de bal'. In dit geval moet de focus liggen op de but: dat is dat kleine gekleurde balletje. Daar moet je je op richten. Doe je dat niet, dan bestaat het risico dat de bal alle kanten op gaat.
Jeu de boulesclub 'Altijd Voorwaarts' in Den Haag
Jeu de boulesclub 'Altijd Voorwaarts' in Den Haag © Omroep West

(Bijna) iedereen kan het

Een geruststellende mededeling voor beginnende jeu de boulers is wellicht dat iedereen het kan leren. Een heel enkele keer ziet Ellen wel eens mensen die er niks van bakken: 'je hebt altijd wel eens mensen die je bijna de hersens ingooien met een bal, maar niet naar de richting waar hij moet komen. Dat werkt niet natuurlijk, maar over het algemeen kun je bij ons gewoon meedoen. Mits je goed ter been bent'.