Nog een reuzenpenisplant in bloei in Leidse Hortus botanicus

Zo zag de penisplant er in 2021 uit
Zo zag de penisplant er in 2021 uit © ANP
LEIDEN - Voor de tweede keer dit jaar staat een reuzenpenisplant in de Hortus botanicus Leiden in bloei. Volgens de Leidse plantentuin is het 'uitzonderlijk dat twee exemplaren van deze plant zo kort achter elkaar bloeien'.
In juli bloeide de eerste reuzenpenisplant in Leiden. De wetenschappelijke naam van de reuzenpenisplant is Amorphophallus titanum, letterlijk vertaald gigantische vormloze penis. Een andere penisplant, de Amorphophallus decus-silvae, bloeide afgelopen oktober. Daarvoor was er ongeveer tien jaar lang niets gebeurd. Reuzenpenisplanten hebben volgens de hortus circa tien jaar nodig om genoeg energie op te bouwen om te kunnen bloeien.
De penisplant die nu bloeit, wordt binnenkort bestoven met het stuifmeel van de plant die vorige maand bloeide. Zo wil de Hortus botanicus nieuwe penisplanten kweken.

Geur van rottend vlees

Wie de bloeiende reuzenpenisplant wil zien, moet er snel bij zijn. De bloeiperiode duurt maar twee dagen. Op de eerste dag verspreidt de kelk een geur van rottend vlees om zo vliegen aan te trekken. Die geur is honderden meters verder nog te ruiken. Daarna bloeit hij nog een dag zonder geur. Hij is meer dan 2 meter groot, exclusief de pot. Oorspronkelijk komt de reuzenpenisplant uit de regenwouden van West-Sumatra. De plant wordt bedreigd, omdat het natuurlijke leefgebied zwaar onder druk staat.